Natural Life

Diner

PAASDINER – Witte asperges met een rucola saus
Voor 4 personen
Duurtijd: voorbereiding: 15 min en bereiding: 20 min

1 kg. Asperges
200 gram garnalen
100 gram Rucola of veldsla
Biologisch bouillonblokje
2 el grasboter
50 ml. Creme fraiche
2 theelepel mosterd
Mosterd
Citroensap

Bereiding
Was de rucola grondig en dep goed droog
Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Verwijder het houtachtige uiteinde door er ca. 2 cm af te snijden.
Breng 1 liter bouillon aan de kook en kook de asperges voor 5 minuten. Draai het vuur uit en laat ze nog 5 minuten in de bouillon liggen.

Meng de creme fraiche met de mosterd en het citroensap in een kommetje.
Smelt intussen de boter op een laag vuurtje en voeg dan langzaam en roerend met een garde het sausje toe aan de boter.
Snij ongeveer 1/4de van de rucola/veldsla in stukjes en voeg als laatste toe aan het sausje.

Verdeel de rest van de rucola over de 4 borden.
Schep de asperges met een schuimspaan uit de bouillon en dresseer ze op het bedje van rucola.
Schenk de saus over de asperges en verdeel ten slotte de garnalen erover.

Garneer met aardappel puree

Maaltijdsalade
Gebruik gemengde slasoorten (niet verpakt)

Vulling:
2 tomaat
Stukje komkommer
1 bosuitje of rode ui
bieslook, gekookt ei, blikje kidneyboontjes of evt. kikkererwten of witte kapucijners

Vulling
1 grote vleestomaat, fijn gesneden
1 avocado, fijn gesneden
4 reepjes vega spekreepjes, gekookt en verkruimeld (zonder soja)
2 hard gekookte eieren, in vieren gesneden
1 citroen, in acht delen gesneden
olijfolie om de salade mee te besprenkelen

Eventueel stukjes kip of tonijn/zalm toevoegen

Dressings:
3 eetlepels olijfolie, halve lepel citroen, theelepel honing
3 eetlepels yoghurt/kwark, 1 eetlepel olijfolie, scheutje room, theelepel honing
3 eetlepels Olijfolie, theelepel mosterd en honing

Pittige bonensalade

Ingrediënten
2 blikken kidneybonen
1 rode spaanse peper
4 vleestomaten
1 rode paprika
1 gele paprika
2 kleine rode uien
½ krop Romeinse sla (of gemengde sla)

Voor de dressing:
2 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel shoarmakruiden
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 a 2 eetlepels chilisaus (gemaakt van spaanse peper, azijn, zout en pruimen – bij toko’s verkrijgbaar of in de supermarkt)
6 eetlepels olijfolie
Versgemalen peper
Zout

Wokschotels

Stukjes kip bakken in olijfolie
Aanvullen met verse groenten zoals: prei, rode ui, paprika’s (rood/groen/geel), tomaten, evt peulvruchten, courgette, aubergine, 2 stuks roerbakei
Kruiden: oregano, thijm

Eventueel 70 gram zilvervliesrijst
Varieer hiermee.

Spelt pasta’s schotel (evt. met kikkererwt pasta, linzenpasta, courgetpasta) 

Saus: 3 tomaat + blikje gepelde tomaat + blikje tomatenpuree, 1 prei, 1 ui, stukje aubergine/courget, champignons, paprika. ui
Kruiden: oregano, basilicum, zeezout, teentje knoflook
Aanlengen met water tot een saus

Peulvruchten Chili concarne schotel

1 pot bruine bonen of kapucijners of velderwtjes
Saus: 1 ui, 1 groene paprika, 3 tomaten, stukje prei, aubergine en courget, chilipoeder, klein beetje cayennepeper, teentje knoflook

Vegetarische chili

1 eetlepel plantaardige olie
1 kopjes fijngehakte uien
1 kopje fijngehakte wortels
3 teentjes gemalen knoflook
1 kopje fijngehakte groene paprika
1 kopje fijngehakte rode paprika
1 kopje fijngehakte selderij
1 eetlepel chilipoeder
1,5 kopje verse fijngehakte champignons
1 blik gepelde tomaten met water, fijngehakt
1 blik bonen met water
1 blik afgewaterde maïskorrels
1 eetlepel gemalen komijn
1,5 theelepel gedroogde oregano
1,5 theelepel gedroogde basilicum

Bereiden :
1. Verhit de olie in een grote sauspan op middelmatig vuur. Roerbak de uien, wortels en knoflook tot deze zacht zijn. Roer de groene paprika, rode paprika, selderij en chilipoeder erdoor. Kook dit alles voor ongeveer 6 minuten tot de groenten zacht zijn.
2. Voeg al roerend de champignons toe en kook voor 4 minuten. Roer de tomaten, bonen en maïskorrels erdoor heen. Breng het gerecht op smaak met de komijn, oregano en basilicum. Breng het geheel aan de kook en verlaag het vuur naar een middelmatige stand. Bedek de pan en laat deze 20 minuten sudderen, roer af en toe in de pan.

Zoete aardappel met sperziebonen

4 zoete aardappelen
500 gram sperziebonen
Pesto
Kipfilet
Olijfolie

Bereiden:
Schil en kook de zoete aardappel ± 15 min.
Kook de sperziebonen ± 20 min
Snijd de kipfilet en bak in olijfolie
Voeg daarna de gekookte sperziebonen toe aan de kipfilet in de pan en roerbak, voeg de pesto toe.
Maak van de gekookte aardappel een puree, leg in een schaal en daarboven de vulling van kip en sperziebonen

Stamppotten

Pastinaak puree met rauwe andijvie
Zoete aardappel puree met zuurkool

De pastinaak of zoete aardappel koken en daarna de gesneden andijvie of zuurkool toevoegen

Linzensoep

• 1 theelepel plantaardige olie
• 1 fijngesneden ui
• 1 fijngesneden wortel
• 4 kopjes groenten bouillon
• 1 kopje gedroogde linzen
• een snufje peper
• een snufje gedroogde thijm
• 2 laurierbladeren
• een snufje zout
• 1 eetlepel limoensap

Bereiden :
1. Roerbak de uien en wortel in de plantaardige olie tussen de 3 a 5 minuten tot de uien doorzichtig worden.
2. Voeg de groenten bouillon, linzen, peper, thijm, laurierbladeren en zout toe.
3. Verlaag het vuur zodat et geheel suddert. Bedek de pot en kook tot de linzen zacht zijn, dit duurt circa 3 kwartier. Verwijder de laurierbladeren en roer de limoensap door de soep voordat je deze serveert. Dit recept is goed voor 4 kopjes linzensoep

Courgettesoep

– 2 teentjes knoflook
– 1 liter groenten bouillon
– 1 a 2 eetlepels pijnboompitten
– 1 ui
– 2 courgettes
– 60 milliliter kookroom
– verse basilicum
– olijfolie

Bereiden:
1. Snij de courgette in stukjes en de knoflook en de ui fijn.
2. Neem een soep pan en fruit hierin je fijngesneden knoflook en ui. Laat dit circa 5 minuten op een niet al te hoog vuur bakken en voeg daarna de groenten bouillon toe.
3. Voeg daarna meteen de gesneden courgette toe aan je bouillon.
4. Breng dit aan de kook en roer af en toe goed om. Zodra de soep kookt het vuur iets zachter en de deksel erop doen zodat het goed kan doorkoken.
5. Tussentijds rooster je de pijnboompitten. De pijnboompitten, basilicum en kunnen nu in een blender en maak het goed fijn. Tijdens het fijn maken voeg je steeds een klein beetje olijf olie toe zodat het een smeuïge pasta wordt.
6. Voeg nu dan 2 eetlepels van je pasta erdoorheen met scheutje kookroom. Roer wederom de soep goed. De courgette en ui zal nu volledig zacht geworden zijn. Als dat niet het geval is kan je een staafmixer door de soep halen.

Tomaten-pastinaaksoep

6 tomaten
Tomatensoep -My Natural Life - Carina Veldhuis1 pastinaak
1 ui
Stukje aubergine, prei
Snufje zeezout, basilicum, oregano
Scheutje kookroom
Peterselie

Kook alles tot het gaar is en pureer met de staafmixer tot een soep. Voeg een klein scheutje kookroom toe.

Gestoomde vispakketje (2 pers)

Ingrediënten:
1 sjalot
1 teentje knoflook
1/2 rode peper
1,5 cm. verse gember
1 tl. kurkuma
1 tl sambal badjak
1 el zonnebloemolie
150 gr. schelvisfilet (of andere witvis) in stukjes
1/2 ei
1/2 pakje kokosmelk (100 ml.)

Bereidingswijze

Keukenmachine of vijzel, bakpapier, stoommand of pan.
Pureer de sjalotten, knoflook, rode peper, gember, kurkuma en sambal in de keukenmachine of vijzel tot een boemboe.
Verhit de olie in een wok en roerbak de boemboe 3 min. Laat even afkoelen. Voeg de vis, ei en zout naar smaak toe.

Knip 2 stukken bakpapier. Leg op elk stuk 1/4 van het mengsel. Verdeel de kokosmelk erover en vouw de pakketjes goed dicht.
Breng een bodem water aan de kook en plaats een stoompan of mand erop. Leg de pakketjes in de pan of mand en stoom ze met de deksel erop in 10 min. gaar.

Ovenschotel met kip (4pers.)

Ingrediënten:
400 gr.kipfilet
1 venkel
4 el rozijnen
2 el hele amandelen
1 gesneden ui
paar blaadjes basilicum
klein bosje koriander
1/2 el paprikapoeder
1/2 el komijn
1/2 liter (biologische) kippenbouillon
150 gr boter
2 teentjes knoflook
5 el olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een beboterde ovenschaal, giet de bouillon en olijfolie erbij en bedek de schaal met folie. Verwarm de oven ca. 15 minuten voor op 160 C.
Plaats de schaal in het midden van de oven en zorg dat de temperatuur op 160 C blijft. Het geheel moet ca. 45 minuten in de oven garen. (Dit controleren; anders nog ca. 15 minuten erbij.)

Curry met linzen en ei

Ingrediënten:
1/2 versnipperde sjalot
3 eieren
1 eetlepel olijfolie
2 knoflookteentjes, geperst
2 1/2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 flinke tomaat in kleine stukjes gesneden
1/2 eetlepel inzen uit blik, goed afgespoeld en uitgelekt
2 eetlepels (Biologische) groentebouillon of water Chilivlokken naar smaak

Bereidingswijze

Kook de eieren hard en leg ze in een kom met koud water zodat ze kunnen afkoelen.
Neem een zware pan met een deksel en laat hier de olie heet in worden. Bak de ui in vier minuten maar let erop dat deze geen kleur krijgt. Laat de knoflook en gember de laatste minuut even meebakken.
Voeg de tomaten en specerijen toe en laat alles dan nog eens vijf minuten zachtjes sudderen.
Doe de uitgelekte linzen in de pan en doe er eventueel wat bouillon of water bij. Laat dit nog eens vijf minuten sudderen met de deksel op de pan.
Pel ondertussen de eieren en snij ze door het midden.
Haal de deksel van de pan en breng de curry met een beetje chili, peper en zout op smaak. Schep het in een schaal en verdeel daar de stukken ei overheen.

Gehaktschotel met sperziebonen

Ingrediënten:
375 gr sperziebonen
Olijfolie of kokosolie
Klein sjalotje
Half teentje knoflook
250 gr gehakt
beetje zout en peper naar smaak
1 theelepel gedroogde oregano en tijm
75 ml zure room
Handjevol geraspte kaas
Snufje paprikapoeder

Bereidingswijze

Kook de sperziebonen en laat ze uitlekken. Gebruik een grote braadpan en fruit de ui, de knoflook en voeg daarna het gehakt toe.
Bak het rul en voeg de oregano, tijm en zout en peper naar smaak toe.
Verwarm de oven op ongeveer 200 graden en vet een ovenschaal in met de olijfolie
Vul deze met de helft van de sperziebonen en schep daar het gehakt bovenop Schep hier weer de rest van de sperziebonen overheen

Verdeel de zuren room en kaas over de sperziebonen Zet de ovenschotel ongeveer 20 minuten (of totdat het mooi bruin is geworden) in de oven Strooi een beetje paprikapoeder naar smaak over de schotel net voordat je het serveert.