Natural Life

Lunch

Gerookte hamsalade

Dit is een lekkere pittige salade die je zo in elkaar draait. Je haalt 1 portie uit dit recept.
20 gram bladsla
20 gram rucola
5 kerstomaten
2 plakken gerookte ham
scheutje witte balsamicoazijn
scheutje olijfolie

Bak de plakjes ham even kort op in een koekenpan, even kort aan beide kanten en snij ze daarna in stukjes. Meng de sla met de kaas, tomaatjes en stukjes ham.
Giet er een beetje balsamicoazijn en olijfolie overheen en meng het goed door elkaar heen.

Kipfilet met linzen, avocado en tomaat

4 pers.
1 kg. kipfilet
60 gr. boter
4 avocado’s
1 citroen
160 gr. linzen gekookt
30 cherrytomaatjes
1 koolhydraatarm brood
6 takjes kervel

Dressing
zout en peper
2 tl ahornsiroop
2 citroenen
0,5 tl kurkuma
1 tl djinten
1 dl. olijfolie
zout en witte peper

Het sap uit de citroenen persen. Ahornsiroop, sap, kurkuma en djinten verroeren. De olijfolie beetje bij beetje erdoor roeren en met zout en peper kruiden.
Iets sap uit de citroen persen. Filets in de lengte halveren. Boter verhitten en de filets aan beide zijden scherp aanbraden. Pan van het vuur nemen en de filets afgedekt in de pan vijf minuten laten nagaren, dan kruiden met zout en peper en de filets in schuine stukken snijden. De avocado’s schillen, halveren, de steen verwijderen en dan in mooie schijfjes snijden. De schijfjes met iets citroensap bedruppelen.

Witlofsalade met sinaasappel en walnoot

1.5 stronken witlof
1/2 sinaasappel
1 1/2 eetlepel olijfolie
1/2 eetlepel witte wijnazijn
1 tl (grove) mosterd
8 walnoten

Maak de witlof schoon: snij de onderkant van de stronken, snij deze in de lengte doormidden en haal de blaadjes los. Was deze onder koud water en laat ze uitlekken. Haal met een scherp mes de schil en het wit van de sinaasappel en snij het vruchtvlees uit de vliesjes. Doe de olie, azijn, mosterd in een schaaltje en klop hier een dressing van. Breng het eventueel op smaak met wat peper en zout.
Leg op 2 bordjes rozetjes van de witlofbladeren. met daarover de walnoten. Verdeel hier de sinaasappel over en besprenkel het hierna met de dressing.

Havermoutkoek van havermeel (evt. amandelmeel of kokosmeel)

1/2 kopje havermout
1/4 kopje zonnebloempitten (of andere pitten)
1/4 kopje zemelen
3 eetlepels tarwemeel
1/4 kopje cranberries
1/2 kopje walnoten, fijn geplet (of andere noten)
1/2 rijpe banaan
1/2 kopje volle yoghurt of amandelyoghurt
1/2 theelepel Kaneel
3 eetlepels ahorn siroop
1 eieren

Mix alles tot dat het een mooie egale massa is. Neem een ronde taartvorm of een vierkante bakplaat, leg er bakpapier in, en verdeel de massa er mooi egaal in. Laat het ongeveer in 20 minuten licht bruin worden in een voorverwarmde oven (+/- 175 graden) en laat het dan afkoelen. Snij het eenmaal afgekoeld in stukken en bewaar ze in een luchtdichte doos.

Vegetarische groentesoep

Een lekkere vegetarische soep voor op je alfa dagen. Je haalt twee porties uit dit recept.
1 (biologisch) groentebouillonblokje
60 gram zilvervliesrijst
1/2 struik bleekselderij
300 gram vega kip
2 eetlepels olijfolie
1 rode paprika
1 limoen
1 prei
2 bosuitjes
peper en zout

Maak de groente schoon en snij de prei in dunne ringen, de paprika in reepjes en de bleekselderij fijn. Was de limoen en rasp de schil tot je 1 theelepel rasp hebt. Breng een soeppan met 1 liter water en het groentebouillonblokje aan de kook.
Voeg de rijst, preiringen en limoenrasp hier aan toe en laat het geheel 5 minuten op laag vuur doorkoken. Voeg daarna de paprikareepjes en bleekselderij toe en laat de soep nog eens 3 minuten koken. Bestrijk de Vega kipstukjes dun met olijfolie. Verhit de koekenpan en bak de vega kip.
Draai het vuur uit en schep de kipstukjes, de taugé en de bosui door de soep. Breng op smaak met oregano, thijm, peper en zout, beetje chilipoeder erover strooien.

Romige groentesoep 4 pers.

4 rode paprika (fijngesneden)
2 tomaten (ontveld, fijngesneden)
1 courgette (in blokjes)
2 (biologische runder bouillonblokjes)
1 doosje Philadelphia light kaas 1 liter water

Doe de groenten samen met het water en de bouillonblokjes in een kookpot en breng aan de kook. Laat 10 minuten goed doorkoken. Laat alles verder garen op een laag vuur (30 min). Voeg de kaas toe en mix de soep.

Havermoutpap

Ingredienten
250 ml havermelk
50 gr. havermout
Geraspte appel of rood fruit
1 theel. Kaneel
Klontje grasboter

Bereidigingwijze

Havermelk met havermout koken, laten afkoelen en de rest toevoegen

Amandel-Quinoa

Ingredienten:
250 ml. amandelmelk
125 gr. Quinoa
Handje amandel schaafsel
Blauwe bessen
1 theel. Kaneel
1 theel. Kokosbloemsuiker

Bereidingswijze
Amandelmelk met quinoa koken, laten afkoelen en de rest toevoegen

Roerbakei

300 gram verse roerbakgroenten
3 eieren
Vezelcrackers

Bereidingswijze:
Verhit olijfolie in de pan, bak de roerbakgroenten kort.
Kluts de eieren en voeg toe aan de roerbakgroenten. Bak  het gerecht nog enkeke minuten in afgesloten pan. Neem vezelcrakers met grasboter erbij.

Yoghurt/kwark met Teff-topping

2 eetlepels gebroken Teff
2 eetlepels havervlokken
1 rijpe banaan
1 ei
1 eetlepel cacaopoeder of stukje (10 gram) pure chocolade >80% cacao
Snufje kaneel
Blauwe bessen

150 ml volle yoghurt of kwark

Bereiding:
Doe de ingrediënten in een blender (Of staafmixer) en maak het een geheel.
Verspreid dit over een schaaltje volle yoghurt en garneer met blauwe bessen.