Natural Life

Ontbijt

Haverpannenkoeken voor 2 pers.

2 eieren
2 eetlepels Hüttenkäse
2 eetlepels havermout
Klein scheutje ahornsiroop naar smaak
Snufje kaneel

Doe alle ingrediënten in een schaal en mix het met de staafmixer tot een mooi egaal beslag. Vet een klein steelpannetje in met een klein beetje olijfolie en schenk de helft van het beslag erin. Doe de deksel op het steelpannetje en laat het langzaam gaar worden. Zodra de onderkant mooi goudbruin is kun je het omkeren.

Amandelbrood

200 gram amandelmeel
50 gram gebroken lijnzaad
snufje zout
5 eieren
50 ml gesmolten kokosolie
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 eetlepel koekkruiden (mag eventueel 2 eetlepels)
50 gram hele amandelen
150 gram mix van rozijnen /gezwavelde abrikozen (in stukjes) / cranberry’s
25 gram amandelschaafsel

Meng het amandelmeel met lijnzaad, zout in een ruime kom. Voeg de eieren, kokosolie en honing toe. Mix dit tot een dikke gelijkmatige massa. Vervolgens voeg je de sinaasappelrasp, amandelen en rozijnenmix toe. Schep dit rustig door het mengsel met een spatel. Neem een klein bakblik (zelf gebruik ik 21 cm x 11 cm) bekleed dit met bakpapier. Bakpapier kun je heel makkelijk vormen als het nat is, maak er een prop van, hou het even onder de kraan, overtollig water er uit knijpen en vormen maar. Doe het mengsel in het bakblik en strijk het van de bovenkant glad. Bestrooi de bovenkant met amandelschaafsel.

Bak het brood gaar en bruin in 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Leg op de bovenkant een stuk folie zodat het amandelschaafsel niet verbrand. Verwijder het folie na 30 minuten, bak het brood dan nog 10 minuten. Controleer of het brood gaar is door met een prikker in het brood te prikken, deze moet er schoon uitkomen.

Speltbrood

Dit is een recept voor een brood van ongeveer 650 gram en geschikt voor op je alfa dagen.
450 gram speltmeel (idealiter volkoren)
225 ml water
1,5 theelepel zout
1 flinke theelepel korrelgist (heet ook wel droge gist)
2 eetlepels olie
Naar smaak pitten of zaden
Je kunt eventueel nog een ei toevoegen als je echt smeuïg brood wil

Doe de speltmeel in de bak van je broodbakmachine en zorg ervoor dat er links en rechts langs de rand plek is om een geultje water te maken (hoop de meel dus wat op). Mix zout en olie met het water en schenk het links en rechts langs het meel. Maak voorzichtig een kuiltje in het midden van het meel en schep daar de gist in. Let er goed op dat de gist niet in aanraking komt met het water, anders wordt de werking ervan ongedaan gemaakt!

Pitten en zaden toevoegen.