Een nieuwe Gezonde Inspiratie, speciaal voor jou!
Zet vandaag een stap naar een vrijere ademhaling.
Na een kleurrijke herfst stappen we nu de winter in. Je merkt het meteen: het leven verplaatst zich naar binnen. Meer lichtjes in huis, meer tijd en aandacht voor elkaar. Op heldere dagen met zon en vrieskou trek je misschien graag naar buiten voor frisse lucht en nieuwe energie. Toch brengt de winter ook vocht, kou en mist. Deze combinatie prikkelt de luchtwegen en vergroot de kans op slijmophopingen, virussen, hoesten en benauwdheid.
Daarom richt deze Gezonde Inspiratie editie zich op long-luchtweg problematieken. We nemen je mee in de wereld van COPD en Long-Covid. En vooral: hoe voeding je longen kracht geeft in dit seizoen.

Ademruimte door voeding
In deze editie staan je longen centraal. Veel mensen ervaren in deze winterperiode meer druk op hun ademhaling, zeker bij COPD of Long-Covid. Gelukkig geeft voeding veel steun. Met de juiste keuzes breng je rust in je longen, kracht in je immuunsysteem en ruimte in je dag. In dit hoofdartikel nemen wij je mee in wat er speelt én wat je zelf kan doen om je longgezondheid te versterken.
Wat is COPD?
Het staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). COPD geeft veel druk op je longen én op je dagelijks leven. De aandoening ontstaat langzaam. In het begin raken de luchtwegen ontstoken. Je lichaam reageert door meer slijm aan te maken. Ademhalen vraagt dan meer moeite. Langzaam gaan longblaasjes verloren en ontstaat er longemfyseem. Dat maakt het opnemen van zuurstof zwaarder. Ook het afvoeren van afvalstoffen gaat dan trager.
Herken je dit? Kortademigheid tijdens het traplopen of tuinieren. Een pauze moeten nemen tijdens een wandeling. Een hardnekkige hoest. Het zijn signalen die niet te negeren zijn.
Wat ligt er onder COPD?
Veel factoren spelen mee. Denk aan erfelijkheid, oude infecties, astma in je jeugd, tekorten aan vitamines of mineralen, geraffineerde voeding, alcohol, luchtvervuiling of chemische stoffen in jouw huis. Ook emotionele belasting raakt je ademruimte. Onverwerkt verdriet zet zich vaak letterlijk vast op je borst.
Hoewel beschadigd longweefsel niet herstelt, staat je gezondheid niet stil. Je hebt veel invloed op hoe je je voelt. Vitamine D is daarbij een belangrijke bondgenoot. Een lage waarde vergroot ontstekingen in de luchtwegen en verzwakt je weerstand. Een hogere inname kan je immuunsysteem meer kracht geven, verbetert de ademhaling en ondersteunt de spierkracht. Wat je nodig hebt verschilt per persoon. Je lengte, gewicht en conditie spelen mee.
Ook je darmen spelen een sleutelrol. De longen en de darmen staan in directe verbinding via de long-darm-as. Beide bevatten een rijk microbioom van bacteriën, virussen en schimmels die jouw weerstand vormen. Raakt die balans verstoord, dan ontstaan klachten sneller. Vooral Candida (gist/schimmel in de darm) en Aspergillus (veel voorkomende schimmel in de omgeving) reageren sterk bij het inzetten van antibiotica en nemen dan een agressievere vorm aan. Dat geeft extra druk op de longen en neemt de kans op longemfyseen toe.
Longfood: voeding die lucht geeft
Goede voeding voedt je longen én je microbioom. Rijke, kleurrijke producten brengen balans terug en verminderen ontsteking. Deze voedingsstoffen helpen je longen:
Sulforafaan: lichtgekookte broccoli (20 sec. blancheren) voor sterkere longblaasjes.
Lycopeen: tomaten (liefst warm bereid), grapefruit, watermeloen, papaja en abrikozen.
Resveratrol: blauwe bessen, rode druiven, appels, pruimen, noten, cacao, olijven en tomaten.
Quercetine: schil van rode appels, vlierbloesem, kappertjes, bosbessen, lavas en knoflook.
Quercetine verdient extra aandacht bij Long-Covid. Onderzoek laat zien dat deze stof de toegang van het virus tot de cellen afremt. Het ondersteunt ook het herstel bij luchtweginfecties. COPD maakt het lichaam kwetsbaarder voor Long-Covid. Daarom is extra ondersteuning via voeding zo waardevol.
Ook wintergroenten doen veel voor je weerstand. Pompoen, boerenkool, wortel en zoete aardappel geven kracht, zeker in koude maanden.
Meer dan voeding alleen
Gezonde voeding vormt een sterke basis. Toch draait gezondheid om meer. Een rustige nacht, frisse lucht, ontspanning en emotionele ruimte houden de long-darm-as in balans. Geef jezelf die aandacht. Je lichaam reageert daar direct positief op.

Zet vandaag een stap naar een vrijere ademhaling. Samen kijken welke voeding en leefstijl het beste bij jou passen? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.
Praktijkuitbreiding én een extra praktijklocatie
Teikje Hofstee werkt al sinds enige tijd mee in mijn praktijk. Zij volgt de opleiding tot Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut (HBO) en begeleidt nieuwe cliënten met lichte hulpvragen. Ik kijk met plezier mee tijdens haar consulten. Haar komst geeft onze praktijk extra aandacht en nieuwe energie.
Om haar een fijne werkplek te geven, is bij Vitaliteitscentrum Ludis in Dwingeloo een nieuwe praktijkruimte van Natural Life geopend. Teikje werkt daar op dinsdag en woensdag. In overleg plant zij afspraken op andere dagen. De opening op 11 oktober trok zo’n 75 geïnteresseerden. We gaven uitleg over ons vak en merkten hoeveel mensen nieuwsgierig zijn naar Orthomoleculaire Natuurgeneeskunde. Dat geeft vertrouwen en motivatie.
Haar stagedagen in praktijklocatie Zeegse blijven ook dit jaar één keer per twee weken op maandag. Tijdens intakes en consulten is Teikje daarbij aanwezig. Geef het gerust van tevoren aan als je dit niet prettig vindt.
Ik kijk uit naar een mooi jaar samen — voor Teikje, voor onze praktijk én voor haar leerproces.
Vergoedingen zorgverzekeraars 2026
Elk jaar wordt door de beroepsvereniging en zorgverzekeraars opnieuw beoordeeld welke zorgverzekeraar wordt gecontracteerd en waarbij de consulten van de orthomoleculaire geneeskunde worden vergoed. Bij vergoedingen volgens de aanvullende verzekering wordt het eigen risico niet aangesproken.
Mocht je besluiten om voor 2026 van zorgverzekeraar te switchen, dan raden we je aan om eerst te kijken op: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthomoleculaire-geneeskunde
Enkele zorgverzekeraars hebben geen accreditatie met de Beroepsvereniging Orthomoleculaire Geneeskunde. Zij hebben aangegeven een vitaliteitspotje, coulancepotje of preventiepotje beschikbaar te hebben waaruit consultkosten gedeclareerd kunnen worden. Dat is per zorgverzekeraar weer verschillend.
Tip: Stuur dus altijd de nota door naar je zorgverzekeraar en kijk of je voor de vergoeding in aanmerking komt.
Gewijzigde openingstijden praktijk rondom feestdagen
De vrijdagen blijven (voor praktijklocatie Zeegse) spreekuurvrij om tijd te maken voor (na)scholing en praktijkactiviteiten.
Rondom de feestdagen is de praktijk gesloten van 22 december t/m 2 januari. Eventuele e-mails zullen we na 5 januari zo snel mogelijk beantwoorden.
Heb je voor de feestdagen nog een product uit de webshop nodig? Tot en met woensdag 17 december aanstaande kan je nog een bestelling doorgeven.
Verzending van je bestelling
Je kiest bij je bestelling zelf voor verzenden of afhalen. Afhalen kan tijdens de openingstijden van de praktijk: maandag tot en met donderdag van 09.30 tot 17.30 uur en op vrijdag van 09.30 tot 13.00 uur. Je krijgt een bericht zodra je pakket klaar ligt.
Plaats je een bestelling via de webshop? Binnen twee werkdagen gaat je pakket op de post. Ben je niet thuis? Dan brengt PostNL het naar een afhaalpunt in de buurt, vaak zonder bericht.
Tip: Houd hier extra rekening mee in de feestdagenperiode, omdat PostNL dan vaker vertraagd is door drukte.
Ligt je pakket bij een afhaalpunt? Haal het binnen zeven dagen op anders gaat het retour. Voorkom extra kosten en laat het me weten wanneer je na vier dagen nog niets hebt ontvangen. Ik kijk dan meteen mee waar je pakket blijft.
Tip: Zodra je pakket bij PostNL binnen is, ontvang je automatisch een Track & Trace-code per e-mail. Zo volg je je bestelling op elk moment.
Let op > Route praktijk Zeegse
In de natte winterperiode, zijn enkele zandpaden slecht begaanbaar richting de praktijk in Zeegse. De beste route is om via het Fletcher Hotel het bosgebied in te gaan. Tegenover het Fletcher Hotel rij je de weg Karrespoor in. Bij de kruising rechts aanhouden (Veenplasweg) en vervolgens richting de Kampweg 4.
Recepten
Broccoli geeft je longen lucht
Broccoli doet meer voor je longen dan je denkt. Deze groente zit vol antioxidanten die je longweefsel beschermen. Het belangrijkste stofje heet sulforafaan.
Mensen met COPD ervaren vaak dat de luchtwegen minder goed schoon raken. De macrofagen — witte bloedcellen die opruimen — werken dan minder effectief. Bacteriën krijgen daardoor meer ruimte en dat voel je in je ademhaling.
Broccoli geeft deze opruimcellen een stevige steun, versterken de longblazen en het helpt hen de longen schoon te houden. Ook neutraliseert broccoli schadelijke vrije radicalen. Zo ontstaat er meer rust in je longen.
Zet broccoli daarom vaker op het menu. Je longen profiteren meteen.
Recept voor Zalm uit de oven met groene groenten en dressing
Voor 4 personen
Bereiding: 30 minuten
Wat heb je nodig?
- 1,5 kg zalmfilet met huid
- 10 gr verse bladpeterselie
- 20 gr verse dille
- 20 gr verse bieslook
- 75 gr gehakte amandelen
- 75 gr gehakte walnoten
- 3 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- peper en Keltisch zeezout
- 1 biologische citroen
- biologische honing van de imker (optioneel)
Hoe maak je het klaar?
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
- Snijd de verse kruiden fijn
- Hak de noten grof
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de zalmfilet met de huid naar beneden erop
- Bestrooi de zalm met peper en zout. Besprenkel met een beetje citroen en bestrijk eventueel met honing. Leg vervolgens de verse kruiden en het notenmengsel op de zalm, besprenkel met olijfolie en pers de knoflook erboven. Plaats de zalm in de oven en bak in ongeveer 15 minuten gaar.

Bereid ondertussen de groene groenten en de dressing:
Wat heb je daarvoor nodig?
- 100 gr uitgelekte kappertjes uit pot
- 400 gr broccoli
- 500 gr sperziebonen
- 10 gr verse bladpeterselie
- 1 limoen uitgeperst
- 5 el extra vierge olijfolie
- peper en zout
Hoe maak je het klaar?
Kook de sperziebonen en de broccoli in kokend water met Keltisch zeezout beetgaar.
Hak ondertussen de bladpeterselie fijn en meng dit met het limoensap, de extra vierge olijfolie, de peterselie en de kappertjes in een kom. Breng op smaak met zout en peper.
Schep vervolgens de groenten en de dressing door elkaar.

Serveer de groene groenten bij de zalm
Recept voor Blue berry ice cream
Voor 4 personen
Bereiding: 20 minuten
Wat heb je nodig?
- 4 bevroren bananen, vooraf in stukjes gesneden
- 350 gr biologische blauwe bessen
- 6 Medjoul dadels
- 2 tl vanille poeder
- 100 ml warm water
- geraspte kokos en extra besjes om mee te versieren
Hoe maak je het klaar?
- Ontpit de dadels (als je gewone dadels gebruikt, week ze dan eerst even 30 minuten in heet water zodat ze zacht worden).
- Doe de dadels samen met de bevroren stukjes banaan, de blauwe bessen en de vanillepoeder in een blender of keukenmachine en voeg steeds een beetje warm water erbij zodat er een smeuïge, dikke massa ontstaat.
- Verdeel de ice cream vervolgens over mooie glaasjes en versier het vervolgens met de kokosvlokken en de besjes.





