Natural Life

Recepten

Ontbijt

Haverpannenkoken voor 2 pers.

2 eieren
2 eetlepels Hüttenkäse
2 eetlepels havermout
Klein scheutje ahornsiroop naar smaak
Snufje kaneel

Doe alle ingrediënten in een schaal en mix het met de staafmixer tot een mooi egaal beslag. Vet een klein steelpannetje in met een klein beetje olijfolie en schenk de helft van het beslag erin. Doe de deksel op het steelpannetje en laat het langzaam gaar worden. Zodra de onderkant mooi goudbruin is kun je het omkeren.

Amandelbrood

200 gram amandelmeel
50 gram gebroken lijnzaad
snufje zout
5 eieren
50 ml gesmolten kokosolie
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 eetlepel koekkruiden (mag eventueel 2 eetlepels)
50 gram hele amandelen
150 gram mix van rozijnen /gezwavelde abrikozen (in stukjes) / cranberry’s
25 gram amandelschaafsel

Meng het amandelmeel met lijnzaad, zout in een ruime kom. Voeg de eieren, kokosolie en honing toe. Mix dit tot een dikke gelijkmatige massa. Vervolgens voeg je de sinaasappelrasp, amandelen en rozijnenmix toe. Schep dit rustig door het mengsel met een spatel. Neem een klein bakblik (zelf gebruik ik 21 cm x 11 cm) bekleed dit met bakpapier. Bakpapier kun je heel makkelijk vormen als het nat is, maak er een prop van, hou het even onder de kraan, overtollig water er uit knijpen en vormen maar. Doe het mengsel in het bakblik en strijk het van de bovenkant glad. Bestrooi de bovenkant met amandelschaafsel.

Bak het brood gaar en bruin in  40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden . Leg op de bovenkant een stuk folie zodat het amandelschaafsel niet verbrand. Verwijder het folie na 30 minuten, bak het brood dan nog 10 minuten. Controleer of het brood gaar is door met een prikker in het brood te prikken, deze moet er schoon uitkomen.

Speltbrood

Dit is een recept voor een brood van ongeveer 650 gram en geschikt voor op je alfa dagen.
450 gram speltmeel (idealiter volkoren)
225 ml water
1,5 theelepel zout
1 flinke theelepel korrelgist (heet ook wel droge gist)
2 eetlepels olie
Naar smaak pitten of zaden
Je kunt eventueel nog een ei toevoegen als je echt smeuïg brood wil

Doe de speltmeel in de bak van je broodbakmachine en zorg ervoor dat er links en rechts langs de rand plek is om een geultje water te maken (hoop de meel dus wat op). Mix zout en olie met het water en schenk het links en rechts langs het meel. Maak voorzichtig een kuiltje in het midden van het meel en schep daar de gist in. Let er goed op dat de gist niet in aanraking komt met het water, anders wordt de werking ervan ongedaan gemaakt!

Pitten en zaden toevoegen.

Lunch

Gerookte ham salade
Dit is een lekkere pittige salade die je zo in elkaar draait. Je haalt 1 portie uit dit recept.
20 gram bladsla
20 gram rucola
5 kerstomaten
2 plakken gerookte ham
scheutje witte balsamicoazijn
scheutje olijfolie

Bak de plakjes ham even kort op in een koekenpan, even kort aan beide kanten en snij ze daarna in stukjes. Meng de sla met de kaas, tomaatjes en stukjes ham.
Giet er een beetje balsamicoazijn en olijfolie overheen en meng het goed door elkaar heen.

Kipfilet met linzen, Avocado en tomaat

4 pers.
1 kg. kipfilet
60 gr. boter
4 avocado’s
1 citroen
160 gr. linzen gekookt
30 cherrytomaatjes
1 koolhydraatarm brood
6 takjes kervel

Dressing
zout en peper
2 tl ahornsiroop
2 citroenen
0,5 tl kurkuma
1 tl djinten
1 dl. olijfolie
zout en witte peper

Het sap uit de citroenen persen. Ahornsiroop, sap, kurkuma en djinten verroeren. De olijfolie beetje bij beetje erdoor roeren en met zout en peper kruiden.
Iets sap uit de citroen persen. Filets in de lengte halveren. Boter verhitten en de filets aan beide zijden scherp aanbraden. Pan van het vuur nemen en de filets afgedekt in de pan vijf minuten laten nagaren, dan kruiden met zout en peper en de filets in schuine stukken snijden. De avocado’s schillen, halveren, de steen verwijderen en dan in mooie schijfjes snijden. De schijfjes met iets citroensap bedruppelen.

Witlofsalade met sinaasappel

1.5 stronken witlof
1/2 sinaasappel
1 1/2 eetlepel olijfolie
1/2 eetlepel witte wijnazijn
1 tl (grove) mosterd

Maak de witlof schoon: snij de onderkant van de stronken, snij deze in de lengte doormidden en haal de blaadjes los. Was deze onder koud water en laat ze uitlekken. Haal met een scherp mes de schil en het wit van de sinaasappel en snij het vruchtvlees uit de vliesjes. Doe de olie, azijn, mosterd in een schaaltje en klop hier een dressing van. Breng het eventueel op smaak met wat peper en zout.
Leg op 2 bordjes rozetjes van de witlofbladeren. Verdeel hier de sinaasappel over en besprenkel het hierna met de dressing.

Havermoukoek

1/2 kopje havermout
1/4 kopje zonnebloempitten (of andere pitten)
1/4 kopje zemelen
3 eetlepels tarwemeel
1/4 kopje cranberries
1/2 kopje walnoten, fijn geplet (of andere noten)
1/2 rijpe banaan
1/2 kopje sojayoghurt
1/2 theelepel Kaneel
3 eetlepels ahorn siroop
1 eieren

Mix alles tot dat het een mooie egale massa is. Neem een ronde taartvorm of een vierkante bakplaat, leg er bakpapier in, en verdeel de massa er mooi egaal in. Laat het ongeveer in 20 minuten licht bruin worden in een voorverwarmde oven (+/- 175 graden) en laat het dan afkoelen. Snij het eenmaal afgekoeld in stukken en bewaar ze in een luchtdichte doos.

Soepen

Vegetarische groentensoep

Een lekkere vegetarische soep voor op je alfa dagen. Je haalt twee porties uit dit recept.
1 (biologisch) groentebouillonblokje
60 gram zilvervliesrijst
1/2 struik bleekselderij
300 gram naturel tofu
2 eetlepels olijfolie
125 gram taugé
1 rode paprika
1 limoen
1 prei
2 bosuitjes
2 eetlepels sojasaus
peper en zout

Maak de groente schoon en snij de prei in dunne ringen, de paprika in reepjes en de bleekselderij fijn. Was de limoen en rasp de schil tot je 1 theelepel rasp hebt. Breng een soeppan met 1 liter water en het groentebouillonblokje aan de kook.
Voeg de rijst, preiringen en limoenrasp hier aan toe en laat het geheel 5 minuten op laag vuur doorkoken. Voeg daarna de paprikareepjes en bleekselderij toe en laat de soep nog eens 3 minuten koken. Dep de tofu droog, snijd hem in plakken en bestrijk deze dun met olijfolie. Verhit de koekenpan en gril de tofu voor 3 minuten aan beide kant.
Laat de tofu een beetje afkoelen en snijd deze daarna in dunne reepjes. Draai het vuur uit en schep de reepjes tofu, de taugé en de bosui door de soep. Breng op smaak met sojasaus, peper en zout
beetje chilipoeder erover strooien.

Romige groentesoep 4 pers.

4 rode paprika (fijngesneden)
2 tomaten (ontveld, fijngesneden)
1 courgette (in blokjes)
2 (biologische runder bouillonblokjes)
1 doosje Philadelphia light kaas 1 liter water

Doe de groenten samen met het water en de bouillonblokjes in een kookpot en breng aan de kook. Laat 10 minuten goed doorkoken. Laat alles verder garen op een laag vuur (30 min). Voeg de kaas toe en mix de soep.

Havermoutpap

Ingredienten
250 ml havermelk
50 gr. havermout
Geraspte appel of rood fruit
1 theel. Kaneel
Klontje grasboter

Bereidigingwijze

Havermelk met havermout koken, laten afkoelen en de rest toevoegen

Amandel-Quinoa

Ingredienten:
250 ml. amandelmelk
125 gr. Quinoa
Handje amandel schaafsel
Blauwe bessen
1 theel. Kaneel
1 theel. Kokosbloemsuiker

Bereidingswijze
Amandelmelk met quinoa koken, laten afkoelen en de rest toevoegen

Diner

Maaltijdsalade
Gebruik gemengde slasoorten (niet verpakt)

Vulling:
2 tomaat
Stukje komkommer
1 bosuitje of rode ui
bieslook, gekookt ei, blikje kidneyboontjes of evt. kikkererwten of witte kapucijners, gebakken tofu (is vleesvervanger)

Vulling
1 grote vleestomaat, fijn gesneden
1 avocado, fijn gesneden
4 reepjes vega spekreepjes, gekookt en verkruimeld
2 hard gekookte eieren, in vieren gesneden
1 citroen, in acht delen gesneden
olijfolie om de salade mee te besprenkelen

Vegetarische burger van Valess

Dressings:
3 eetlepels olijfolie, halve lepel citroen, theelepel honing
3 eetlepels yoghurt/kwark, 1 eetlepel olijfolie, scheutje room, theelepel honing
3 eetlepels Olijfolie, theelepel mosterd en honing

Pittige bonensalade

Ingrediënten
2 blikken kidneybonen
1 rode spaanse peper
4 vleestomaten
1 rode paprika
1 gele paprika
2 kleine rode uien
½ krop Romeinse sla (of gemengde sla)

Voor de dressing:
2 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel shoarmakruiden
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 a 2 eetlepels chilisaus (gemaakt van spaanse peper, azijn, zout en pruimen – bij toko’s verkrijgbaar of in de supermarkt)
6 eetlepels olijfolie
Versgemalen peper
Zout

Wokschotels

Stukjes tofu bakken in olijfolie
Aanvullen met verse groenten zoals: prei, rode ui, paprika’s (rood/groen/geel), tomaten, evt peulvruchten, courgette, aubergine, 2 stuks roerbakei
Scheutje ketjap

Eventueel 70 gram zilvervliesrijst
Varieer hiermee.

Volkoren pasta’s schotel

Saus: 3 tomaat + blikje gepelde tomaat + blikje tomatenpuree, 1 prei, 1 ui, stukje aubergine/courget, champignons, paprika. ui
Kruiden: Oregano, basilicum, zeezout, teentje knoflook
Aanlengen met water tot een saus

Peulvruchten Chili concarne schotel

1 pot bruine bonen of kapucijners,
Saus: 1 ui, 1 groene paprika, 3 tomaten, stukje prei, aubergine en courget, chilipoeder, klein beetje cayennepeper, teentje knoflook

Vegetarische chili

1 eetlepel plantaardige olie
1 kopjes fijngehakte uien
1 kopje fijngehakte wortels
3 teentjes gemalen knoflook
1 kopje fijngehakte groene paprika
1 kopje fijngehakte rode paprika
1 kopje fijngehakte selderij
1 eetlepel chilipoeder
1,5 kopje verse fijngehakte champignons
1 blik gepelde tomaten met water, fijngehakt
1 blik bonen met water
1 blik afgewaterde maïskorrels
1 eetlepel gemalen komijn
1,5 theelepel gedroogde oregano
1,5 theelepel gedroogde basilicum

Bereiden :
1. Verhit de olie in een grote sauspan op middelmatig vuur. Roerbak de uien, wortels en knoflook tot deze zacht zijn. Roer de groene paprika, rode paprika, selderij en chilipoeder erdoor. Kook dit alles voor ongeveer 6 minuten tot de groenten zacht zijn.
2. Voeg al roerend de champignons toe en kook voor 4 minuten. Roer de tomaten, bonen en maïskorrels erdoor heen. Breng het gerecht op smaak met de komijn, oregano en basilicum. Breng het geheel aan de kook en verlaag het vuur naar een middelmatige stand. Bedek de pan en laat deze 20 minuten sudderen, roer af en toe in de pan.

Linzensoep

• 1 theelepel plantaardige olie
• 1 fijngesneden ui
• 1 fijngesneden wortel
• 4 kopjes groenten bouillon
• 1 kopje gedroogde linzen
• een snufje peper
• een snufje gedroogde thijm
• 2 laurierbladeren
• een snufje zout
• 1 eetlepel limoensap

Bereiden :
1. Roerbak de uien en wortel in de plantaardige olie tussen de 3 a 5 minuten tot de uien doorzichtig worden.
2. Voeg de groenten bouillon, linzen, peper, thijm, laurierbladeren en zout toe.
3. Verlaag het vuur zodat et geheel suddert. Bedek de pot en kook tot de linzen zacht zijn, dit duurt circa 3 kwartier. Verwijder de laurierbladeren en roer de limoensap door de soep voordat je deze serveert. Dit recept is goed voor 4 kopjes linzensoep

Courgetsoep

– 2 teentjes knoflook
– 1 liter groenten bouillon
– 1 a 2 eetlepels pijnboompitten
– 1 ui
– 2 courgettes
– 60 milliliter kookroom
– verse basilicum
– olijfolie

Bereiden:
1. Snij de courgette in stukjes en de knoflook en de ui fijn.
2. Neem een soep pan en fruit hierin je fijngesneden knoflook en ui. Laat dit circa 5 minuten op een niet al te hoog vuur bakken en voeg daarna de groenten bouillon toe.
3. Voeg daarna meteen de gesneden courgette toe aan je bouillon.
4. Breng dit aan de kook en roer af en toe goed om. Zodra de soep kookt het vuur iets zachter en de deksel erop doen zodat het goed kan doorkoken.
5. Tussentijds rooster je de pijnboompitten. De pijnboompitten, basilicum en kunnen nu in een blender en maak het goed fijn. Tijdens het fijn maken voeg je steeds een klein beetje olijf olie toe zodat het een smeuïge pasta wordt.
6. Voeg nu dan 2 eetlepels van je pasta erdoorheen met scheutje kookroom. Roer wederom de soep goed. De courgette en ui zal nu volledig zacht geworden zijn. Als dat niet het geval is kan je een staafmixer door de soep halen.

Tomatensoep

6 tomaten
1 ui
Stukje aubergine, prei
Snufje zeezout, basilicum, oregano
Scheutje kookroom

Kook alles tot het gaar is en pureer met de staafmixer tot een soep. Voeg een klein scheutje kookroom toe.

Gestoomde vispakketje (2 pers)

Ingrediënten:
1 sjalot
1 teentje knoflook
1/2 rode peper
1,5 cm. verse gember
1 tl. kurkuma
1 tl sambal badjak
1 el zonnebloemolie
150 gr. schelvisfilet (of andere witvis) in stukjes
1/2 ei
1/2 pakje kokosmelk (100 ml.)

Bereidingswijze

Keukenmachine of vijzel, bakpapier, stoommand of pan.
Pureer de sjalotten, knoflook, rode peper, gember, kurkuma en sambal in de keukenmachine of vijzel tot een boemboe.
Verhit de olie in een wok en roerbak de boemboe 3 min. Laat even afkoelen. Voeg de vis, ei en zout naar smaak toe.

Knip 2 stukken bakpapier. Leg op elk stuk 1/4 van het mengsel. Verdeel de kokosmelk erover en vouw de pakketjes goed dicht.
Breng een bodem water aan de kook en plaats een stoompan of mand erop. Leg de pakketjes in de pan of mand en stoom ze met de deksel erop in 10 min. gaar.

Ovenschotel met kip (4pers.)

Ingrediënten:
400 gr.kipfilet
1 venkel
4 el rozijnen
2 el hele amandelen
1 gesneden ui
paar blaadjes basilicum
klein bosje koriander
1/2 el paprikapoeder
1/2 el komijn
1/2 liter (biologische) kippenbouillon
150 gr boter
2 teentjes knoflook
5 el olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een beboterde ovenschaal, giet de bouillon en olijfolie erbij en bedek de schaal met folie. Verwarm de oven ca. 15 minuten voor op 160 C.
Plaats de schaal in het midden van de oven en zorg dat de temperatuur op 160 C blijft. Het geheel moet ca. 45 minuten in de oven garen. (Dit controleren; anders nog ca. 15 minuten erbij.)

Curry met linzen en ei

Ingrediënten:
1/2 versnipperde sjalot
3 eieren
1 eetlepel olijfolie
2 knoflookteentjes, geperst
2 1/2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 flinke tomaat in kleine stukjes gesneden
1/2 eetlepel inzen uit blik, goed afgespoeld en uitgelekt
2 eetlepels (Biologische) groentebouillon of water Chilivlokken naar smaak

Bereidingswijze

Kook de eieren hard en leg ze in een kom met koud water zodat ze kunnen afkoelen.
Neem een zware pan met een deksel en laat hier de olie heet in worden. Bak de ui in vier minuten maar let erop dat deze geen kleur krijgt. Laat de knoflook en gember de laatste minuut even meebakken.
Voeg de tomaten en specerijen toe en laat alles dan nog eens vijf minuten zachtjes sudderen.
Doe de uitgelekte linzen in de pan en doe er eventueel wat bouillon of water bij. Laat dit nog eens vijf minuten sudderen met de deksel op de pan.
Pel ondertussen de eieren en snij ze door het midden.
Haal de deksel van de pan en breng de curry met een beetje chili, peper en zout op smaak. Schep het in een schaal en verdeel daar de stukken ei overheen.

Gehaktschotel met sperziebonen

Ingrediënten:
375 gr sperziebonen (mogen vers zijn, mogen uit de diepvries zijn)
Olijfolie of kokosolie
Klein sjalotje
Half teentje knoflook
250 gr gehakt
beetje zout en peper naar smaak
1 theelepel gedroogde oregano en tijm
75 ml zure room
Handjevol geraspte kaas
Snufje paprikapoeder

Bereidingswijze

Kook de sperziebonen en laat ze uitlekken. Gebruik een grote braadpan en fruit de ui, de knoflook en voeg daarna het gehakt toe.
Bak het rul en voeg de oregano, tijm en zout en peper naar smaak toe.
Verwarm de oven op ongeveer 200 graden en vet een ovenschaal in met de olijfolie
Vul deze met de helft van de sperziebonen en schep daar het gehakt bovenop Schep hier weer de rest van de sperziebonen overheen

Verdeel de zuren room en kaas over de sperziebonen Zet de ovenschotel ongeveer 20 minuten (of totdat het mooi bruin is geworden) in de oven Strooi een beetje paprikapoeder naar smaak over de schotel net voordat je het serveert.

Snacks

Muffins

275 gram amandelmeel
1 tl bakpoeder 1/8
thl. zout
80 ml zachte grasboter (gesmolten)
2 eieren
40 ml water
40 ml ahornsiroop

Verwarm de oven voor op 180*C en vet het muffin blik in met een beetje gesmolten boter. Dit kan je eventueel doen met een kwastje. Strooi alle droge producten in een beslagkom en meng deze goed door elkaar met de pollepel. Vervolgens doe je in de tweede beslagkom alle natte producten. En meng je dit ook even goed door elkaar. Strooi vervolgens beetje bij beetje de droge producten, door de natte producten en maak er 1 egaal mengsel van. Roer dit alles in zijn geheel  2 a 3 minuten even goed door. Pak eventueel nog een lepel, en vul het muffin blik met het beslag. Probeer om in elk vakje evenveel beslag te krijgen/vullen. En plaats het muffin blik in de oven.

Eenmaal ongeveer 15 minuten in de oven te hebben gestaan, kan je eventueel met een saté prikker even kijken of de muffins gaar zijn.

Je kunt ook wat rozijnen door het beslag roeren!

Brownies

100 gram speltmeel
2 eieren
2 bananen
100 gram courgette (dit proef je niet terug!)
75 gram cacao poeder
Enkele dadels
2 eetlepels ahornsiroop
200 gram kokosolie
snufje zout
1 thl. bakpoeder

Verwarm de oven voor op 175 graden. In een keukenmachine doe je eerst de ontpitte dadels zodat deze fijn gemalen kunnen worden. We beginnen met de natte ingrediënten en daarna voegen we de droge ingrediënten een voor een toe. Eerst voeg je de bananen en courgette in blokjes toe en vervolgens voeg je om en om alles toe aan de keukenmachine die je steeds weer even laat mixen. Uiteindelijk heb je een grote massa met smeuïg beslag.

In een beslagkom of ovenschaal doe je het beslag. Dit bak je ± 35-40 minuten in de oven. Laat de brownie daarna afkoelen voordat je deze uit de schaal haalt.

Chocolade goje bessen

Halve chocolade reep extra 92% cacao
Goji bessen (circa 2 handjes)

  1. Smelt de chocolade au bain-marie. Dat wil zeggen dat je een pannetje vult met (heet) water en dit aan de kook brengt op het fornuis. Zorg dat het zachtjes blijft koken en zet er een kommetje in die het water net niet raakt. Leg de chocolade in de kom en laat zo smelten.
  2. Doe nu alle goji bessen erin en roer goed door. Je kunt blijven aanvullen met goji bessen, tot de vloeibare chocolade op is en alle goji bessen bedekt zijn met chocolade. Het zal je verbazen hoeveel goji bessen je met choco kunt bedekken!
  3. Schep de chocolade goji bessen nu op een bord met bakpapier en verdeel goed. Zet vervolgens een half uur in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.
  4. Als het is uitgehard ‘breek’ je de goji bessen van het bakpapier en schep je ze over in een schaaltje.

Tomaat met Hüttenkäse

4 grote tomaten
200 gram Hüttenkäse
Peper

Was de tomaten en snij het kapje eraf. Hol de tomaten uit. Meng de Hüttenkäse met de peper en eventueel de inhoud van de tomaten. Vul de tomaten met het Hüttenkäsemengsel en leg het kapje er weer op

Witte saus voor op groenten

Klein blokje grasroomboter (25 gr)
1 kipboullon blokje op 250 ml. water
Bloem, enkele eetlepels

Boter smelten, bloem er doorheen, bouillon (eerst apart oplossen, daarna toevoegen)

Vegetarische vleesvervangers:

• Vegetarische vleesburgers, nuggets: Vivera en Valess
• Ei
• Noten/zaden/pitten
• Peulvruchten
• Soja: Tofu/Tempeh

Bij gekookte groenten of salades

Verantwoorde kazen zijn:
• Feta kaas
• Schapenkaas