Appelbol met kaneelroom (Kerst)

AuteurCarinaCategorieMoeilijkheidsgraadBeginner
Porties2 Porties
Bereidingstijd15 minKook tijd30 minTotaal tijd45 min
 2 Eetlepel ongezwavelde rozijnen
 2 stuk(s) stevige appels (bijvoorbeeld Goudrenetten)
 1 stuk(s) biologische citroen
 50 ml ongezoet, troebel appelsap
 1 Theelepel kaneel
 6 stuk(s) pecannoten of walnoten
 3 Eetlepel rijstroom
1

Verwarm de oven voor op 225 graden.

2

Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor. Zet de appels in een ovenschaal.

3

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Besprenkel het boorgat van de appelbollen met wat citroensap.

4

Laat de rozijnen uitlekken en vermeng ze met 1 theelepel citroenrasp en ¼ theelepel kaneel. Vul de appelbollen met het rozijnenmengsel.

5

Maak een mengsel van appelsap, 1 theelepel citroenrasp, een paar druppels citroensap en ¼ theelepel kaneel. Giet het mengsel over de appelbollen in de ovenschaal. Dek de appels af met folie en zet de ovenschaal midden in de oven. Laat de appelbollen in 30 minuten zacht worden. Verwijder 5 minuten voor het einde van de baktijd de folie en laat de bollen licht kleuren.

6

Hak ondertussen de noten in kleine stukjes en maak de rijstroom. Vermeng hiervoor de rijstroom met ½ theelepel kaneel en 2 eetlepels van het bakvocht van de appels uit de ovenschaal.

7

Verdeel de warme appelbollen over 2 schoteltjes. Garneer de bol met gehakte noten en giet er de kaneelroom overheen. Serveer warm.

Ingrediënten

 2 Eetlepel ongezwavelde rozijnen
 2 stuk(s) stevige appels (bijvoorbeeld Goudrenetten)
 1 stuk(s) biologische citroen
 50 ml ongezoet, troebel appelsap
 1 Theelepel kaneel
 6 stuk(s) pecannoten of walnoten
 3 Eetlepel rijstroom

Bereidingswijze

1

Verwarm de oven voor op 225 graden.

2

Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor. Zet de appels in een ovenschaal.

3

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Besprenkel het boorgat van de appelbollen met wat citroensap.

4

Laat de rozijnen uitlekken en vermeng ze met 1 theelepel citroenrasp en ¼ theelepel kaneel. Vul de appelbollen met het rozijnenmengsel.

5

Maak een mengsel van appelsap, 1 theelepel citroenrasp, een paar druppels citroensap en ¼ theelepel kaneel. Giet het mengsel over de appelbollen in de ovenschaal. Dek de appels af met folie en zet de ovenschaal midden in de oven. Laat de appelbollen in 30 minuten zacht worden. Verwijder 5 minuten voor het einde van de baktijd de folie en laat de bollen licht kleuren.

6

Hak ondertussen de noten in kleine stukjes en maak de rijstroom. Vermeng hiervoor de rijstroom met ½ theelepel kaneel en 2 eetlepels van het bakvocht van de appels uit de ovenschaal.

7

Verdeel de warme appelbollen over 2 schoteltjes. Garneer de bol met gehakte noten en giet er de kaneelroom overheen. Serveer warm.

Appelbol met kaneelroom (Kerst)