Natural Life

Doe eens vriendelijk dag 17-02-2023

Doe eens vriendelijk dag 17-02-2023

                     

Vriendelijkheid is aanstekelijk: maak er een gezonde gewoonte van!

De meeste mensen denken bij een daad van vriendelijkheid meer aan een opofferingsvolle handeling, maar wat als ik je vertel dat het niet alleen goed is voor degene aan wie je het toont, maar óók voor jou?

Wist je dat …?

Vriendelijkheid is de snelste manier om geluk te voelen! Wanneer we vriendelijk zijn, worden allerlei biochemische processen is ons brein geactiveerd. Dit zorgt voor een boost van endorfine in ons brein – deze chemische boodschapjes zorgen voor een verbinding tussen al onze organen en lichaamssystemen.

Vriendelijkheid: het kost niks, maar heeft alles te maken met geluk!

Endorfine is onze interne beloningsstof en de sleutel tot geluk, euforie en pijnverlichting. Het beïnvloedt niet alleen onze emoties en stemming, maar ook onze neurotransmitters, -dopamine en serotonine- én ons immuunsysteem.

Door dagelijkse daden van vriendelijkheid én ook door middel van activiteiten zoals sporten en gezonde voeding kunnen we endorfine in onze hersenen aanmaken. En zo herstellen we van stress, gezondheidsklachten en andere vorming van belasting.

Sporten

Sporten is de snelle weg naar geluk! Tijdens het sporten en ook daarna worden processen in ons lichaam geactiveerd. Wanneer we flink bewegen, prikkelt ons lichaam de hersenen en leidt dit tot de productie van endorfine. Om de endorfinespiegel te verhogen moeten we minstens 12 minuten (duur)sporten. Hoe meer spieren we tijdens onze workout gebruiken, hoe hoger onze endorfinespiegel zal zijn. Probeer daarom minimaal 30 tot 45 minuten te sporten voor het maximale, gelukzalige effect. De beste endorfineboosters zijn: fietsen, dansen, hardlopen, stevig wandelen, zwemmen en fitness.

Voeding

We kennen het allemaal – soms heb je gewoon even behoefte aan een oppepper. Chocolade, vet en suikers zorgen voor die endorfineboost en geven ons een geluksgevoel, maar er zijn gelukkig ook gezondere opties beschikbaar. Probeer bijvoorbeeld rode pepers – vol met het stofje capsaïcine, het activeert de hersenen door middel van een pijnprikkel en produceert meer endorfine. Pepers kunnen makkelijk aan elk gerecht worden toegevoegd.

Maar dat is nog niet alles – lachen, huilen, intimiteit, vrolijkheid, positieve gedachten en daglicht zijn ook echte endorfineboosters!

Dus, waar wacht je nog op? Vandaag is het ‘Internationale Doe Vriendelijk Dag’. Beleef een overvloed aan geluksgevoelens door vriendelijk te zijn, te sporten, gezonde voeding te eten en positieve energie op te doen. Het is eenvoudiger dan je denkt en het resultaat zal de moeite waard zijn!

Gerelateerde berichten