Natural Life

Nieuwsbrief juli 2022

Nieuwsbrief juli 2022

Summertime!

Heerlijk om na een mooi voorjaar nu lekker de zomer in te gaan. Voor velen staat de zomer in het teken van vakantie en ontspanning. Volop genieten en weer veel energie opdoen ter voorbereiding op het najaar en de winter. Alhoewel we dáár natuurlijk nu nog niet aan willen denken.

In de zomer heb je vaak meer behoefte aan lichte gerechten zoals frisse (maaltijd)salades. Lekker en gezond om te eten. En bovendien ook vaak snel klaar te maken. Ideaal voor deze warme periode. Ik deel vandaag drie smakelijke én snelle bbq recepten met je – perfect voor een warme zomerdag.

Ons immuunsysteem is zomers over het algemeen krachtiger dan in de winter. Omdat we nu veel meer tijd buiten doorbrengen krijgen we ook dagelijks meer licht en zon op onze huid. Wist je dat Vitamine D de belangrijkste vitamine is voor ons immuunsysteem? Het wordt door ons lichaam aangemaakt onder invloed van UV-straling uit zonlicht.

Waarom je dan toch, zelfs in de zomer, vaak geadviseerd wordt om vitamine D als voedingssupplement te nemen? Dat leg ik je uit in deze nieuwsbrief.

Waar is vitamine D voor nodig?

Voed je gezondheid met een optimaal vitamine D gehalte. Om iedere dag  dus óók in de zomer – voldoende binnen te krijgen is het dus raadzaam om een vitamine D voedingssupplement te slikken (norm ligt tussen 25 – 75 microgram per dag – afhankelijk van leeftijd, behoefte en gezondheidssituatie).

Vitamine D levert een gunstig effect. Niet alleen op het mentale functioneren, maar ook voor botten en spieren. Voldoende aanmaak van vitamine D in ons lichaam is gerelateerd aan minder problemen met ons geheugen, aandacht, concentratie en planningsvaardigheden.

De grootste bron van vitamine D is natuurlijk de zon! Ons lichaam zorgt voor de aanmaak, onder invloed van zonkracht. Je denkt al gauw dat je goed zit als je in de zomer veel buiten komt. Maar vergis je niet. Helaas kan je lichaam alleen vitamine D aanmaken onder bepaalde omstandigheden. Zonlicht wordt in de huid opgenomen tussen 11.00 – 15.00 uur, als de UV-index minimaal 3 is. In Nederland is dat dus uitsluitend op heel zonnige dagen in de periode mei tot september. Maar om huidschade te voorkomen, is het natuurlijk niet aan te raden om in deze periode volop in de zon te zitten. Vandaar dat een aanvulling met vitamine D in veel gevallen wenselijk kan zijn.

Uit voeding zoals noten, zaden en vlees halen we relatief weinig vitamine D. En naarmate je ouder wordt neemt ook de aanmaak van vitamine D af. Mensen die weinig buiten komen, een getinte huid hebben, met overgewicht of een chronische ziekte kampen lopen sneller risico op een vitamine D-tekort.

Verder is vitamine D belangrijk voor calciumopname in de botten. Bij een tekort aan calcium in het bloed, kan er zelfs botafbraak ontstaan. De calciumabsorptie vanuit de dunne darm is onder andere afhankelijk van voldoende inname van vitamine D, magnesium en eiwitten.
Samen met vitamine D is vitamine K2 belangrijk in de aanmaak van sterke botten. Ze helpen aan de juiste opname van calcium in het lichaam. Zo worden slagaderwanden, gewrichtskraakbeen en andere weefsels in het lichaam soepel en elastisch gehouden. Vitamine K2 is voornamelijk te vinden in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals harde kazen, yoghurt, kippenlever, boter, eigeel, zuurkool, natto (Japans sojagerecht) en vlees.

Wil je meer weten over vitamine D voedingssupplementen of twijfel je over de juiste dosering? Neem dan even contact met mij op voor een persoonlijk advies.

Praktijknieuws

Agenda perikelen

Recentelijk zijn er wat problemen geweest met mijn agendaprogramma. Het kan dus helaas voorkomen dat de automatische afspraakbevestiging niet klopt of dat je geen reminder e-mail ontvangt de dag voor een afspraak. Mijn excuses voor dit ongemak. Er wordt hard gewerkt om dit euvel zo snel als mogelijk op te lossen.

Vakantiesluiting | bestellingen tijdig doorgeven

In verband met vakantie is de praktijk gesloten van maandag 29 augustus t/m maandag 5 september.

Heb je nog een product uit de webshop nodig? Bestel dan op tijd. Tot woensdag 24 augustus kunnen bestellingen geplaatst worden.

Weer even terug in de studiebanken

Om mijn kennis nog verder te verbreden, start ik vanaf september met een studie Farmacologie voor een half jaar. Steeds vaker word ik in mijn praktijk geconfronteerd met (soms jarenlang) medicijngebruik van een patiënt. Deze studie is specifiek gericht op diepere kennis van de (bij)werkingen van geneesmiddelen en de interacties met natuurmedicaties.

Voor de praktijk betekent dit dat ik tijdelijk minder spreekuur kan houden. Op de vrijdagen zal de agenda wat vaker geblokkeerd zijn.

Lekkers voor de barbecue

Gevulde courgette, aardappelspiesjes en zalm
Een warme zomeravond, een gezellig gedekte tuintafel, sfeervolle lampjes en kaarsjes aan én goed gezelschap – jouw barbecue kan beginnen! En met deze zalige recepten op tafel komt het helemaal goed.

Eet smakelijk!

Kijk voor de barbecue recepten op pagina gerechten onder diner.

 

Gerelateerde berichten