Natural Life

ADHD en voeding, dieet helpt bij twee derde van de kinderen

ADHD en voeding, dieet helpt bij twee derde van de kinderen

ADHD kinderen

ADHD en voeding, een dieet kan ik twee derde van de gevallen helpen bij het terugdringen van de verschijnselen. Vreemd dat medicijnen, die alleen symptomen onderdrukken, altijd als enige oplossing gezien worden. Inmiddels is een  onderzoek gepubliceerd in het toonaangevende medische blad the Lancet.

Van de kinderen die het dieet volgden, had 64% er veel baat bij. Ze werden rustiger en minder impulsief, konden zich beter concentreren en beter luisteren. Ze hadden geen last meer van ADHD of ODD, een gedragsstoornis waarbij opstandigheid meer op de voorgrond staat. Dat zijn hele mooie resultaten, voeding als medicijn.

Het dieet niet alleen een gunstige invloed heeft op het gedrag van veel kinderen met ADHD en ODD, maar ook op lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn, veel drinken en zweten, diarree en obstipatie. Kinderen slapen beter, waardoor ze uitgeruster en fitter zijn. Ja dat zijn allemaal de gevolgen van gezond eten, wanneer gaan we inzien dat gezonde voeding heel veel ziekten oplost?

ADHD en voeding, het dieet werkt 24 uur per dag en heeft geen bijwerkingen en dat kun je van die medicijnen niet zeggen.

ADHD en ADD eenvoudig uitgelegd

ADHD en voeding

De gedachte dat ADHD door ongezonde voeding komt is helemaal niet nieuw. Al in de jaren werd al geconstateerd dat voeding cruciaal is voor lichamelijk en geestelijk welzijn. Dat is voor iedereen de meest logische zaak van de wereld behalve voor hedendaagse wetenschappers en artsen; die zijn vrij verbaasd dat gezonde voeding voor mentale stabiliteit zorgt.

In Australië is aangetoond dat wanneer de frisdrankautomaten van school werden gehaald de leerprestaties omhoog gingen. Frisdrank, chips, chocola, snacks en snoepgoed zorgen voor verminderde mentale vermogens. Datzelfde geldt voor witmeelproducten en alles waar suiker in zit. Ook de beroemde E-nummers vallen in de categorie ´slecht voor het geestelijk welzijn´.

Mijn zoon zit nu ook op de middelbare school en hij vertelde wat ze daar verkopen in de kantine, eigenlijk is dat schandalig! De jeugd is onze toekomst daar moeten we in investeren, te beginnen met gezonde voeding op en rond de scholen. Een ander voorbeeld; een snoepautomaat bij de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Het is toch triest dat dit op in een ziekenhuis te vinden is.

ADHD is geen ziekte maar een verzameling symptomen. ADHD kun je niet met medicijnen bestrijden. Medicijnen onderdrukken alleen de symptomen maar komen onmiddellijk terug als er gestopt wordt met medicatie. Deze medicatie zijn net zo gevaarlijk als drugs, het zijn een soort amfetaminen, die geef je toch niet aan een kind. De sterke ADHD-medicijnen zoals ritalin, strattera en dexedrine zijn voor kinderhersenen niet gezond met veroorzaken hele nare bijwerkingen. Vaak krijgen de kinderen meer problemen door de medicijnen zodat er door artsen wordt voorgesteld om nog meer, andere, medicijnen te slikken. Artsen lijken in feite niet meer dan vertegenwoordigers of verkopers zijn van de farmaceutische industrie.

Een arts kan vanuit zijn opleiding niet snel zeggen dat voeding een oplossing is simpelweg omdat artsen nauwelijks of geen informatie krijgen over voeding in hun opleiding, ze studeren namelijk medicijnen?! Deze scheiding tussen voeding en geneeskunde heeft het welzijn van de patiënten geen goed gedaan.

Het RED-dieet

ADHD en voeding, het RED-dieet is de basis. Het RED-dieet worden uitgevoerd volgens een strikt protocol. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor een overgevoeligheid voor voeding, dan zijn kinderen vaak aangewezen bij medicatie. Wanneer echter blijkt dat ADHD wel door een overgevoeligheid voor voeding veroorzaakt wordt, wat in 64% van de gevallen zo is, dan kan het aanpassen van de voeding medicijngebruik overbodig maken, omdat ADHD door de dieetaanpassing voorkómen wordt.

Inmiddels hebben meer dan 1000 gezinnen het RED-dieet gevolgd. Slechts 5% van de gezinnen is niet in staat om zich aan de dieetvoorschriften te houden. Dit betekent dat 95% van de gezinnen het RED-dieet tot het eind toe volhoudt.

Nadelen:

 1. Het volgen van een dieet vergt meer tijd en inspanning van de ouders dan het geven van medicijnen.
 2. Wanneer uw kind een dieet volgt, is het verstandig om altijd extra voedingsmiddelen voor uw kind mee te nemen als u ergens naar toe gaat. U moet er dus altijd even bij stilstaan.
 3. Beperkingen in de voeding kunnen door het kind als belastend worden ervaren. (Dit nadeel geldt overigens eveneens voor het gebruik van medicijnen).

Voordelen:

 1. Het dieet werkt vierentwintig uur per dag, terwijl ritalin na vier uur weer is uitgewerkt.
 2. Het dieet kent geen bijwerkingen. Bij ritalin zijn slaapproblemen en groeivertraging bekend als mogelijke bijwerkingen.
 3. Door het dieet verdwijnen over het algemeen ook de lichamelijke klachten die ADHD-kinderen vaak hebben: de kinderen voelen zich hierdoor prettiger en zitten beter in hun vel. Bij gebruik van medicatie blijven de lichamelijke klachten onverminderd aanwezig.
 4. Ten slotte neemt het dieet een oorzaak van ADHD weg. Medicijnen onderdrukken uitsluitend de symptomen.

ADHD en voeding, andere vormen van voeding die helpen

Negatieve invloed van voedsel

 • De eerste onderzoeker was de allergoloog Benjamin Feingold die in 1973 het verband ontdekte met voedingsallergieën veroorzaakt door suiker, hoge doses vitamines en chemische additieven.
 • In 1979 bewees een onderzoek in een jeugdgevangenis in Chessepeak, Virginia, s. een verband tussen suiker en frisdrank en asociaal gedrag. Na uitschakeling van deze producten was er na drie maanden een vermindering van 45% van het asociale gedrag. En na een jaar een vermindering van 77%.
 • In hetzelfde jaar constateerde Saul Miller een verslechtering van technische leesvaardigheid onder invloed van suiker, honing, chocola en banaan.
 • In 1987 ontwierp Ben Feingold het Feingolddieet. Hij ontdekte dat ADHD-kinderen een overgevoeligheid vertoonden voor salicylaat, een bestanddeel van aspirine. Deze stof zit ook in een aantal voedingsmiddelen die in zijn dieet werden geschrapt: wortelen, broccoli, citrusfruit, appel, pruim, tomaat, paprika, peper, spinazie, kerry, dille, kurkuma, drop en pepermuntjes. Door het dieet werd de helft van de kinderen beter.
 • Andere onderzoeken gingen in de richting van conserveermiddelen als tartrazine (E 102) en benzoëzuur (E 210) die in chocola en vleeswaren terug te vinden zijn en van smaak- en kleurstoffen (in snoep en zalm). De toestand van ADHD-kinderen verbeterde na het weglaten van die stoffen.
 • Ook cafeïne (in koffie, thee, cola en pure chocola) blijkt ADHD te verergeren.
 • Een onderzoek aan de universiteit van Yale in 1990 wees uit dat suiker angst, irritatie, hyperactiviteit, agressie en concentratiegebrek verhoogt.
 • In een Nederlands onderzoek van het Onderzoekscentrum voor hyperactiviteit en ADHD (2003) besloot Lidy Pelsser dat voeding een sterke invloed heeft op het gedrag van kinderen. In het oriënterend onderzoek kregen veertig kinderen met ADHD tussen drie en zeven jaar enkele weken het ‘fewfood dieet’. Alle allergie opwekkende bestanddelen en medicijnen werden weggelaten. Het dieet bestond uit onbeperkt gebruik van kalkoen, rijst, sla en peer. Aangevuld met tarwe, maïs, appel en honing. Alle andere voeding werd verboden. Na enkele weken had 60% geen gedragsproblemen meer.
 • In 1984 bewees een Amerikaans onderzoek dat gedrag en leerproblemen verbeteren met een dieet van volle granen en biologische groenten en peulvruchten.
 • Diverse studies ontdekten dat magnesium, kalk en kalium de hersenactiviteit positief beïnvloeden.
 • Daarna volgde de ontdekking van de rol van het vitamine-B complex (o.a. B1) en de werking van het zenuwstelsel. Dit vitamine gaat door raffinage van granen verloren. Door het gebruik van volle granen bleek het zenuwstelsel beter te functioneren.
 • Later ging men het zoeken in een gebrek aan essentiële vetzuren die via de voeding moeten aangebracht worden, willen we het zenuwstelsel goed laten functioneren. De Durham-studie in de V.S. wees in 2004 uit dat de meervoudig onverzadigde omega-3 en omega-6 vetzuren (o.a. aanwezig in visolie) concentratie en leervaardigheid verhogen. Een studie van 2006 wijst op het positieve effect van deze vetzuren en micronutriënten, waardoor 40 tot 50% van de ADHD-symptomen verminderde. ADHD komt voor bij 3 tot 5% van de basisschool­kinderen. De stoornis leidt tot forse maatschappelijke kosten. Als het dieet aanslaat, zijn bezoekjes aan de psychiater en de kinderarts niet meer nodig. Speciaal onderwijs bezoekt periodiek een zorgboerderij. De kosten van ADHD worden geraamd op zeker 560 miljoen euro per jaar bedragen. Als het dieetonderzoek standaard wordt toegepast, zouden deze kosten met de helft kunnen afnemen, aldus de stichting.
 • Helaas worden deze gegevens volgens Pelsser genegeerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. „De stichting heeft contacten in Den Haag, maar ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dan denk ik: Waar zijn we mee bezig?”
 • In inrichtingen voor jeugdcriminelen heeft 75% van de delinquenten ADHD, ODD of een combinatie, zo is gebleken uit onderzoek van prof. Theo Dore­leijers.Kortom: dieet leidt tot lagere kosten

Gerelateerde berichten