Natural Life

E621 smaakversterker… een gevaar voor je gezondheid?

E621 smaakversterker… een gevaar voor je gezondheid?

E621

Het E621 (Mononatriumglutamaat) is waarschijnlijk het meest omstreden en gevaarlijke E-nummer wat er bestaat. En gezien de berichtgevingen zou ik deze vermijden, al valt dat niet mee. Dit omdat ze er verschillende benamingen voor gebruiken en omdat het in heel veel producten voorkomt.

Wat doet E621 precies en waarom moet ik het vermijden?
Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. E621 is neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) en het heeft een eetlustverhogende werking omdat dit het endocriene systeem (hormoonhuishouding) ontregeld. Dit hormoonsysteem regelt namelijk uw honger- en verzadigingscentrum.E621 verbreekt de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen niet meer het sein ‘vol’ krijgen van de maag en we blijven eten. Mononatriumglutamaat doet dus de eetlust toenemen, zonder dat het lichaam voedsel nodig heeft.

Dat is ook de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is wat de voedingsindustrie graag wil. Meer honger is meer  eten, is meer eten kopen, is meer geld. En geld is het enige wat telt, er is geen moreel besef bij deze producenten anders zouden ze op zijn minst E621, en eigenlijk alle E-nummers, verwijderen en dan kan. Want in de biologische winkel kom je het niet tegen.

Andere namen voor E621
Omdat de voedingsmiddelenindustrie doorheeft dat de mensen steeds bewuster worden qua eten, en bijvoorbeeld steeds vaker de E-nummers vermijden, gaan ze wat creatiever om met de benaming voor E621. Want als je de volgende namen ziet staan verbindt je die niet gelijk met E621; mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde olieen en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseinaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat.

Weer een manier van de industrie om niet open en eerlijk te zijn over hun producten en wat ze er in stoppen, want het belang van het geld is groot.

E-nummers wat zijn dat eigenlijk?

E-nummers zijn (chemische) additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Additieven zijn toevoegingen aan levensmiddelen om de eigenschappen te verbeteren of te veranderen. Denk aan kleurstoffen, conserveringsmiddelen en voedingszuren. Hiermee ziet je eten er mooier uit, is het langer houdbaar en is de smaak intenser.

Ik vraag me wel af in wie zijn belang de EU handelt? Voor zijn bewoners of voor de industrie. Ik denk het tweede anders zou je de regelgeving verbeteren en op zijn minst de omstreden E-nummers verbieden, zodat we met zijn alle gezonder kunnen leven. Ze leggen nu de verantwoordelijkheid neer bij de industrie, wat betekend: dat ze alleen in hun eigen belang denken en niet in dat van ons!

Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.

Natuurlijk komen voorstanders met de vraag, waar is het bewijs? Met bewijs bedoelen mensen vaak wetenschappelijk bewijs en zeggen daarmee eigenlijk dat dat het enige is wat telt, niet wat mensen ondervinden.

Hoe kan ik E 621 vermijden
Om zo min mogelijk mononatriumglutamaat binnen te krijgen, adviseer ik om zoveel mogelijk producten waarop ‘E621, mononatriumglutamaat en MSG’ staat te vermijden. En dat zijn er nog al wat en zoals hierboven beschreven gebruiken ze allerlei andere namen.

In bijna alle hartige levensmiddelen zit E621 verwerkt, dat zijn bij elkaar duizenden producten. Wat ik doe is zoveel mogelijk biologisch eten en het liefst je groenten en fruit kopen bij de biologische boer uit de regio en daarmee de supermarkt voor voedsel zoveel mogelijk vermijden.

En natuurlijk kun je best een keer een product eten waar E621 in zit. Ik merk zelf dat ik de smaak te sterk, te overdadig vind. Dus maak je eigen eten van een zo natuurlijk en vers mogelijke bron.

Gerelateerde berichten