Natural Life

Appels & vitaliteit: hét geheim voor een energiek najaar

Appels & vitaliteit: hét geheim voor een energiek najaar

Heb je je ooit afgevraagd waar het Engelse gezegde “An apple a day keeps the doctor away” vandaan komt? Morgen is het Internationale Eet een Appel Dag en daarom wil ik je graag uitleggen waarom het zo ontzettend belangrijk is om appels te eten.

De kracht van appels

Appels zijn niet zomaar fruit; ze zitten boordevol voedingsstoffen die wonderen kunnen doen voor je gezondheid. Eén van de geheime wapens van appels is pectine. Dit stofje zit vooral in de schil, de pitten en het klokhuis. Pectine is een vezelsoort (prebiotica) en is een krachtige antioxidant dat het afweersysteem versterkt. Maar dat is nog niet alles! Appels zitten ook vol vitamines (A, B1, B3 en C) en mineralen (magnesium, koper, calcium en silicium) die je lichaam allemaal nodig heeft om gezond te blijven.

Nog meer goed nieuws over de appel! Het eten van appels bevordert je spijsvertering en helpt een gezond gewicht te behouden doordat het een verzadigd gevoel geeft. Daarnaast draagt het bij tot het verlagen van je cholesterol. En pectine heeft ook een stabiliserend effect op je bloedsuikerspiegel.

Heb jij in het voorjaar last van hooikoorts door berkenpollen? Dan kan het voorkomen dat je ook een allergische reactie krijgt bij het eten van appels. Je lichaam herkent per abuis de eiwitten van de appel als stuifmeeleiwitten. Dit verschijnsel heet een kruisreactie.

Quercetine: een krachtig antioxidant

Appels zitten ook bomvol quercetine. Dit stofje geeft kleur aan groenten en fruit. Het komt ook voor in uien, bessen, thee, boerenkool, broccoli, tomaten, asperges en rode wijn. Quercetine is een krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen en het immuunsysteem kan versterken. Daardoor kan het positieve gezondheidseffecten hebben bij ontstekingsziekten, vermoeidheidssyndroom, allergieën, maagzweer, reumatoïde artritis, jicht, blaas aandoeningen en diabetes (type 2).

Een vitaal najaar tegemoet

Met de herfst voor de deur is dit het perfecte moment om je gezondheid een boost te geven om vitaal het najaar in te gaan. Eet dagelijks een appel, bij voorkeur zure appels zoals een Granny Smith of een Goudrenet. Je kunt er eindeloos mee variëren. Voeg appel toe aan salades, maak soepen iets zoeter met appel, maak er een heerlijke apple crumble mee of lekkere zelfgemaakte appelmoes.

Kortom, haal vandaag nog een paar knapperige appels in huis en ga met “one apple a day” goed voorbereid het najaar in!

Gerelateerde berichten