Natural Life

Darm gezondheid, de sleutel voor een goede weerstand.

Darm gezondheid, de sleutel voor een goede weerstand.

darmfloraHet belang van een gezonde darmflora.
Twee miljoen Nederlanders hebben te kampen met een chronische spijsverteringsziekte (Maag Lever Darm Stichting, 2006). Verreweg de meeste klachten houden rechtstreeks verband met een verstoorde darmfunctie. De symptomen variëren van krampen, diarree, bloedverlies en incontinentie tot obstipatie, voedselovergevoeligheid en huidklachten.
Voor zowel chronische als acute darmproblemen kunnen probiotica helpen om symptomen te voorkomen of te verlichten. Een goed functionerende darm begint immers bij een gezonde darmflora.

Voor een goede weerstand is een veelgebruikte motivatie voor het gebruik van voedingssupplementen. Met een goede weerstand bedoelen we het vermogen tot afweer tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën of virussen.

De darmen darmen cruciaal voor de bescherming tegen omgevingsinvloeden. Een primaire activiteit van de darm zijn de vertering en opname van voedingsstoffen. De darm functioneert dus niet alleen als ‘toegangspoort’ voor het lichaam, maar is ook de eerste barrière van het immuunsysteem. Om deze functies te kunnen vervullen, zijn een goede gezondheid van de darmflora, de epitheellaag en het onderliggend immuunsysteem onontbeerlijk. Door op deze drie niveaus invloed uit te oefenen, kunnen probiotica ingezet worden om een goede darmwerking bevorderen.

Goede voedingvezels zijn van groot belang om de darmen gezondheid te bevorderen.

  • In gezonde voeding horen voedingsvezels thuis en zijn een zeer belangrijk onderdeel voor onze gezondheid en immuunsysteem – weerstand verhogend.
  • Dienen o.a. als voedingsbron voor (goede) bacteriën in onze darm.
  • Houdt darmen schoon, voorkomt ophoping van giftige stoffen
  • Voorkomt snelle groei van bacteriën
  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 30 tot 40 gram

Vezelbronnen: Graan (tarwe), groenten, fruit, noten, peulvruchten, haver, lijnzaad

Gerelateerde berichten