Natural Life

Eetverslaving door post-traumatische stress

Eetverslaving door post-traumatische stress

eetverslavingVrouwen met een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) hebben een verhoogde kans op een eetverslaving. In wetenschap is naar voren gekomen dat met name vrouwen hiervoor gevoelig zijn. Er is een verband tussen posttraumatische stress en eetverslaving.

Het verband tussen PTSS en eetverslaving is het sterkst bij vrouwen die op jonge leeftijd een traumatische ervaring door hebben gemaakt. Het frequent eten zonder hongergevoel, eten door stress en vermoeidheid door overeten zijn een van de kenmerken.

Wat is een eetverslaving?
Bekend is dat een eetverslaving een psychische aandoening is, het normale eetgedrag wijkt af. Een eetverslaafde voelt dwangmatige drang voor het innemen van meer voedsel dan meer dan normaal is voor leeftijd en geslacht. Er wordt de hele dag door gegeten.

Het lichaam kent geen verzadigingsmomenten meer waardoor de hang naar voornamelijk koolhydraten (suikers) toe neemt. Hierdoor ontstaan de gezondheidsklachten zoals: overgewicht, obesitas, insulineresistentie, diabetes ed.

Wat is post-traumatische stress stoornis (PTSS)?
Een post-traumatische stress stoornis heeft betrekking op de psychische gevolgen van een buitengewone psychische of fysische trauma. De meest voorkomende trauma’s zijn: de (gewelddadige) dood van een dierbare, ongewenst seksueel contact, (kinder)mishandeling en de dood van een kind.

Kenmerken zijn: herbeleving van een trauma, verstoring slaap-waakritme, obsessies, concentratiestoornis, terugtrekken en disfunctioneren in sociale omgeving, angsten, somberheid, emotioneel, schrikkerig, zweten, hartkloppingen en vermoeidheid.

Bij de behandeling van overgewicht gerelateerd aan PTSS is psychologische en gedragsmatige hulp vereist. Een traumaverwerking is nodig om lichamelijk goed te kunnen herstellen. Daarnaast is het voedingsaspect van groot belang. Lichaam en geest werken samen.

Voor de traumaverwerking verwijs ik naar het artikel: hoe ga je om met verlies (bron: website www.gezonddenkend.nl)

Gerelateerde berichten