Natural Life

Het belang van Vitamine D

Het belang van Vitamine D

Is vitamine D belangrijk?
Wat is er zo belangrijk aan vitamine D. Deze vraagstelling komt vaak naar voren.
Allereerst kunnen we niet zonder vitamine D, deze vitamine is betrokken bij alle lichaamsweefsels. Te denken aan: organen, zoals afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, thymus, huid (hoorncellen), darmen, eierstokken, baarmoeder, placenta, borst en prostaat.
Bij een tekort kunnen we te maken krijgen met diverse klachten, daarom is vitamine D belangrijk voor:

 • Sterke botten en tanden en verhoogt de opname van calcium (kalk)
 • Sterke en soepele spieren en een goede balans;
 • Bevordert een gezond en evenwichtig afweersysteem;
 • Verhoogt de weerstand tegen infecties;
 • Ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten;
 • Vermindert de vetopslag;
 • Heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten;
 • Helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk;
 • Ondersteunt de barrièrefunctie van de darmwand;
 • Is belangrijk voor de vruchtbaarheid;
 • Is goed voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht;
 • Is positief voor stemming en welbevinden;
 • Ondersteunt de conditie van het oog;
 • Helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsels;
 • Gaat verouderingsprocessen tegen.

Dit betekent dat vitamine D de gezondheid ondersteunt. Vitamine D is dus niet alleen belangrijk voor sterke botten en tanden. Uit recente wetenschappelijke studies is gebleken dat een goede vitamine D-voorziening op termijn gunstig is voor de levensverwachting en kwaliteit van leven. Zorgen voor een optimale vitamine D-voorziening, het hele jaar door, is daarom een uitstekende investering in de gezondheid!

Vitamine D uit voeding en zonlicht
De vraag is of we nog voldoende vitamine D binnen krijgen. Gebleken is dat het niet eenvoudig is om voldoende van deze vetoplosbare vitamine binnen te krijgen en op te nemen in ons lichaamsstelsel.

Voor iedereen geldt een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg vitamine D en ouderen boven de 70 jaar 20 mcg.

Vitamine D is nodig om calcium en fosfor op te nemen waardoor botten en tanden sterk kunnen blijven. Ook heeft deze vitamine een krachtige invloed op stemming, het werkt tegen neerslachtige gevoelens en depressie.

Hoe krijgen we vitamine D binnen. 

Vitamine D uit zonlicht?
Het in vet oplosbare vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Strikt genomen is vitamine D geen echte vitamine. We kunnen deze vitamine zelf aanmaken onder invloed van zonlicht, wat meteen verklaart waarom we hier massaal een tekort aan hebben.
Het kan immers tussen mei en oktober worden aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van UV-B (ultraviolet licht) uit zonlicht. Je dient dan wel iedere dag tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten te zijn. Maar om in deze periode in het zonlicht te gaan is niet raadzaam, de kans op huidkanker kan toe nemen. De rest van het jaar is het zonlicht niet krachtig genoeg om vitamine D aanmaak te garanderen.  Zonnebrandcrème, weinig zon, kleding of een getinte huid verhinderen de aanmaak van deze zeer belangrijke vitamine.

Vitamine D uit voeding?

Vitamine D komt van nature voor in dierlijke en plantaardige producten. De dierlijke variant kan beter door het lichaam verwerkt worden.

Voedselbronnen vitamine D:
Dierlijke producten: vette vissoorten (makreel, zalm, haring), vette vleessoorten, melkvet, eieren en boter.
Plantaardige producten: paddenstoelen en gist.
Kortom: Vitamine D ondersteunt de gezondheid!

Risciogroepen
Belangrijke risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Daarbij kunnen mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken, altijd zonnebrandmiddelen gebruiken of de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, het hele jaar door een te lage lichaamseigen aanmaak van vitamine D hebben.

De kennis over de rol van vitamine D in het menselijk lichaam is de laatste decennia enorm toegenomen. Wetenschappers hebben vitamine D aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen, waaronder afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, thymus, huid (hoorncellen), darmen, eierstokken, baarmoeder, placenta, borst en prostaat. Dit betekent dat vitamine D de gezondheid ondersteunt. Vitamine D is dus niet alleen belangrijk voor sterke botten en tanden. Uit recente wetenschappelijke studies is gebleken dat een goede vitamine D-voorziening op termijn gunstig is voor de levensverwachting en kwaliteit van leven. Zorgen voor een optimale vitamine D-voorziening, het hele jaar door, is daarom een uitstekende investering in de gezondheid!

Gerelateerde berichten