Natural Life

Eet-wat-je-wil-dag!

Eet-wat-je-wil-dag!

Vandaag is het eet-wat-je-wil-dag. De achtergrond van deze dag is even één dag geen dieet, opgeheven vingertje of schuldgevoel. Gewoon eten waar je zin in hebt. Doe je dat slechts één dag, dan kan het niet zoveel kwaad. Maar als dit je dagelijkse eetpatroon is dan doe je je lijf waarschijnlijk meer kwaad dan goed.

Kies voor een weet-wat-je-eet-dag

Eerlijk gezegd voel ik meer voor een weet-wat-je-eet-dag. Als je door de supermarkt loopt zie je in de schappen talloze kleurrijke pakken staan die om jouw aandacht schreeuwen. Fabrikanten doen hun best om verpakkingen zo aanlokkelijk mogelijk te maken. Maar wat zit er precies in én is het eigenlijk wel goed voor je? Wat is de gezonde variant waarbij je de juiste verhouding vitamines en mineralen binnenkrijgt?

Zie je 0% vet of geen toegevoegde suikers op de verpakking staan wees dan alert. Vaak worden e-nummers toegevoegd om toch de gewenste geur- en smaakbeleving te creëren. Ongemerkt krijgen we zo bijvoorbeeld verborgen (kunstmatige) suikers binnen. Op den duur kan dat tot gezondheidsklachten leiden. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Maar hoe?

Wat je dus eet én hoeveel is belangrijk voor jouw lichaam en geest

Er zijn voedingsproducten die een gunstige bijdrage leveren om jouw lichaam gezond en fit te houden, denk bijvoorbeeld aan de mediterrane keuken.

Een mediterraan voedingspatroon is rijk aan verse groenten en fruit, olijfolie, peulvruchten, noten en zaden, kip, vis en graanproducten. Dit voedingspatroon is rijk aan omega 3-vetzuren, B-vitamines en antioxidanten (vit E en C). Antioxidanten vangen schadelijke stoffen weg waardoor laaggradige ontstekingen (stille ontsteking) voorkomen worden.

Een portie vis per week, bij voorkeur vette visproducten (zalm, tonijn, haring, sardines, makreel), verlaagt de mentale achteruitgang en cognitieve klachten. Deze omega 3-vetzuren zijn ook gunstig ter voorkoming van hart- en vaatziekten.

Ook vitamine D levert een gunstig effect. Niet alleen op het mentale functioneren, maar ook voor botten en spieren. Een goede vitamine D status in het lichaam is gerelateerd aan minder cognitieve achteruitgang. De grootste hoofdbron van vitamine D is de zon! Zonlicht wordt in de huid opgenomen tussen 11.00 – 15.00 uur. Maar om huidschade te voorkomen, is niet aan te raden om in deze periode volop in de zon te zitten. Uit voeding zoals noten, zaden en vlees halen we relatief weinig vitamine D. Om iedere dag (óók in de zomer) voldoende binnen te krijgen is het dus raadzaam om een vitamine D voedingssupplement te slikken (norm ligt tussen 50 – 75 microgram per dag).

Verder zijn eiwitten van groot belang. Hiermee wordt spiermassa opgebouwd en mindert het vetmassa. Alle lichaamscellen bestaan uit eiwitten en zorgen voor onderlinge celcommunicatie. Maar waar haal je de juiste eiwitbronnen vandaan? Helaas niet uit de kleurrijke schappen van de zuivelproducten.

Kijk eens naar gefermenteerde zuivelproducten zonder toevoegingen zoals Skyr, kwark, yoghurt en eieren (tenzij je last hebt van allergieën).

Begin vandaag nog

Het is nooit te laat om te beginnen. Voeding heeft een lange termijn invloed. Het grote en gevaarlijke effect van ongezond eten is pas na 10 – 15 jaar zichtbaar. Dus begin vandaag nog met het maken van gezondere voedingskeuzes.

Leefstijlinterventies zoals bewegen, slaap en ademhaling kunnen ook een positieve bijdrage leveren.

Begin vandaag met kleine stapjes. Iedere positieve keuze draagt bij aan jouw gezondheid. Kies producten die dicht bij oervoeding liggen. Zoals gezonde salades, producten zonder toevoegingen en ongezouten noten.

Kies voor de helende kracht van voeding!

Gerelateerde berichten