Natural Life

Geef positieve aandacht op Wereld Ziekendag

Geef positieve aandacht op Wereld Ziekendag

Dé dag die jouw aandacht verdient

 

Vrijdag 11 februari is het weer Wereld Ziekendag. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Het is een bewustwordingsdag, bedoeld om stil te staan bij zieke naasten en dierbaren. In 1992 werd deze internationale dag in het leven geroepen door paus Johannes Paulus ll. Een jaar nadat hij zelf de diagnose ziekte van Parkinson kreeg.

In een tijd waarin de coronapandemie nog steeds om ons heen raast is het extra toepasselijk om bij deze dag stil te staan. Wie van jouw familie, vrienden of collega’s is momenteel besmet met het coronavirus? Hopelijk hebben ze slechts milde symptomen. Echter niet iedereen heeft zoveel mazzel. Sommige mensen hebben zelfs medische hulp nodig om te kunnen herstellen.

Eenzaamheid en mentale klachten

Helaas hebben bepaalde overheidsmaatregelen, bedoeld om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen, ook een keerzijde die weer tot andere vormen van ziekte kunnen leiden. Zoals onbehandelde zieken door overbelasting van de reguliere zorg. En door het gemis aan sociale contacten kunnen eenzaamheid en mentale klachten ontstaan. Niet alleen bij ouderen, maar vooral ook bij jongeren.

Gezondheid bevorderende acties

Dus wat kan je wél doen? Geef aandacht aan de mensen om je heen. Én vergeet jezelf ook niet. Door je lichaam in goede conditie te houden geef je ziekten minder kans. Voeding speelt hierin een belangrijke rol, maar ook gezondheid bevorderende acties zoals bewegen/sporten, goede ademhaling, buitenlucht, slaap en ontspanning.

Geef je brein rust

Er zijn meerdere manieren om je weerstand te bevorderen. Ontspanning is één van die belangrijke interventies. In mijn boek (W)eet je het al? [hyperlink naar webpagina boek toevoegen] schreef ik daar het volgende over:

“Een gezonde geest en een gezond lichaam. Dagelijks worden wij geconfronteerd met een overvloed aan prikkels, die altijd overal en 24/7 aanwezig zijn. Het stopt nooit en dat maakt ons fysiek en mentaal ziek. Het is dan ook van belang om fysiek en mentaal in balans te blijven en veerkrachtig in het leven te staan. Ontspanning is hierbij van groot belang. Als het zenuwstelsel onvoldoende rust krijgt, kan er ook geen herstel plaatsvinden. Af en toe een “nothing box” in het leven bouwen, brengt het brein tot rust. Het denken in het brein tot stopzetten. Maar hoe doe je dat…?

Er zijn enkele vormen om het brein rust te geven. Denk aan buitenlucht, yoga-oefeningen of mindfulness, maar ook aan stilte momenten, bij voorkeur in de zon. Zonlicht doet meer dan je denkt. Het zorgt voor aanmaak van vitamine D in de huid, stimuleert het hormoon endorfine (gelukshormoon), dat een aangenaam gevoel geeft en de behoefte aan zoetigheid onderdrukt. Ongeveer een uurtje per dag is voldoende, bij voorkeur niet tussen 11.00 en 14.00 uur om zonneschade te voorkomen. Dansen, muziek luisteren of maken, zingen en tuinieren werken ook positief.”

Geef positieve aandacht op Wereld Ziekendag

Wat kan je doen? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Een simpel gebaar kan al wonderen doen. Dus bel even op om te vragen hoe het gaat. Stuur een kaartje, bloemetje of berichtje om te laten weten dat je aan die persoon denkt. Maak samen een ommetje in de buitenlucht als dat kan. Iedere vorm van positieve aandacht kan verbazingwekkend veel goeds doen. En doe dit niet alleen op Wereld Ziekendag, maar op alle dagen van het jaar. Jouw gezondheid en die van anderen knapt ervan op!

Gerelateerde berichten