Natural Life

Immuniteit door darmgezondheid

Immuniteit door darmgezondheid

Immuniteit

Immuniteit door goede darmfunctie

Het doel van je immuunsysteem is om je lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Het is een prachtig mechanisme dat op verschillende niveaus bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en gevaar herkent en vervolgens ook elimineert.

Een groot aantal ziekten wordt veroorzaakt door het falen of niet goed functioneren van het immuunsysteem. Het falen van het immuunsysteem wordt onder andere in de hand gewerkt door een te veel aan verkeerde voeding, medicijngebruik en een ongezonde leefstijl.

De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem is een goede darmflora absoluut noodzakelijk. De darmflora heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Het biedt bescherming tegen pathogenen. De darmflora creëert een milieu waarin pathogenen zich niet thuis voelen. Ook voedselvertering is een belangrijke functie van de darmflora. De darmflora helpt de vertering met behulp van enzymen en produceert lactase voor vertering van melkproducten. Daarnaast produceert de darmflora korte keten vetzuren zoals melkzuur, azijnzuur en boterzuur die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de barrières. De darmflora verlaagt de pH waardoor pathogenen moeilijker kunnen overleven en calcium, magnesium en zink beter worden opgenomen. Wanneer de darmflora optimaal is vormt deze een laag in de darmen die optimale bescherming biedt voor het binnendringen van pathogenen.

Darmflora

Er zijn echter veel factoren die de darmflora kunnen verstoren. Stress zorgt voor verandering van de pH waarde; hierdoor gaat de conditie van het darmslijmvlies en de flora achteruit. Ook alcohol is een boosdoener. Alcohol belemmert de hechting van Probiotica. Daarnaast is het overdadige gebruik van suiker dat helaas in ons huidige eetpatroon is binnen geslopen erg slecht voor de darmflora. Suiker stimuleert namelijk de groei van slechte bacteriën. Medicijngebruik doet de darmflora ook weinig goeds; bijvoorbeeld zuurremmers. Deze verhogen de pH in de darm. Ook steroïde medicijnen en anticonceptie verstoren de darmflora. Antibiotica is echter de grootste vijand van de darmflora: Antibiotica vernietigt namelijk de totale flora. De gevolgen van een niet intacte darmflora zijn allergieën zoals eczeem, hooikoorts en huidproblemen. Daarnaast kunnen er ook darmproblemen ontstaan omdat de darmwerking verstoord wordt.

Verbetering immuunsysteem

De basis voor het verbeteren van het eerstelijnsimmuunsysteem ligt in het aanpassen van de voeding. De jager-verzamelaar die 15 tot 30 duizend jaar geleden leefde had een heel ander eetpatroon dan dat we in de tegenwoordige tijd hebben. Zij leefden één met de natuur en aten wat de natuur voortbracht. De oermens at geen bewerkt voedsel, geen suikers (behalve in fruit), geen zuivelproducten en geen granen. Maar hij voedde zich met vezelrijke groenten, fruit, noten en zaden en eiwitten uit vlees en vis. Om het immuunsysteem te verbeteren is het belangrijk om een voedingspatroon te creëren dat veel lijkt op het eetpatroon van de oermens. Het is cruciaal om geen geraffineerde koolhydraten zoals pasta, bloem, witte rijst en tafelsuiker te eten. Eet veel groente, fruit en verrijk je voeding met Omega 3. Daarnaast is het zaak om stoffen die de darmwand beschadigen te vermijden. Het is ook van belang om bepaalde E nummers, additieven en allergenen zoveel mogelijk te vermijden en genoeg te variëren met zelfbereide voeding. Daarnaast zorgen stressfactoren voor het afbreken van de immuniteit.

Conclusie

De sleutel voor het verbeteren van het immuunsysteem ligt bij gezonde voeding. Het is van belang om geen geraffineerde koolhydraten zoals pasta, bloem, witte rijst en tafelsuiker te eten. Eet veel groente, fruit en verrijk je voeding met Omega 3. Daarnaast is het zaak om stoffen die de darmwand beschadigen te vermijden. Ook stress reductie mag niet ontbreken omdat te veel stress een dramatische invloed heeft op het functioneren van alle facetten van het immuunsysteem.

Gezonde voeding, vermijden van stress, ontspanning en bewegen zijn de elementen voor het versterken van de immuniteit.

Gerelateerde berichten